Soldater giver bevis for tortur i Afghanistan
To fingre op i anus. Amerikanske forhørsledere bekræfter, at der fandt tortur sted i den lejr i Afghanistan, som danske soldater udleverede fanger til. Forsvarsministeren vil se på sagen.

En fange blev trukket rundt i affald. En anden blev slået til blods, mens en tredje fik stukket to fingre op i anus, mens han lå i en sygeseng.

Sådan lyder beskrivelserne i nogle af de ti vidneerklæringer fra amerikanske forhørsledere, der siger, at der blev anvendt systematisk tortur og mishandling i den amerikanske fangelejer i Afghanistan, hvor danske soldater afleverede fanger. Det skriver Politiken.

»Det gør dybt indtryk på mig og jeg væmmes ved det som menneske. Jeg får jo kuldegysninger af at læse det. Jeg bryder mig ikke om det,« siger forsvarsminister, Søren Gade, til avisen.

De danske soldater havde i 2002 ordre om at aflevere al-Queda og Teleban-fanger i den amerikanske lejer i Kandahar. De nye oplysninger står i direkte modstrid med regeringens egen redegørelse, der kom i kølvandet på dokumentarfilmen ’Den hemmelige krig’.

Forhørsledernes vidneudsagn overrasker Søren Gade:

»Selvfølgelig ville jeg gerne have haft de oplysninger. For uanset hvem, der havde været minister dengang, så kunne vi jo have reageret på det tidspunkt. Men de oplysninger, vi har været i besiddelse af, har ikke indikeret, at der er foregået nogen mishandling«, siger forsvarsministeren til Politiken.

Han vil nu have auditører til at se på, om der er »noget nyt« i sagen.