Soldater bandt fanger og skød dem i nakken

Verden
Fire irakiske fanger blev bagbundet, skudt i nakken og smidt i vandet. Det indrømmer to af de amerikanske soldater, som trykkede på aftrækkeren

En patrulje amerikanske soldater henrettede sidste år fire bagbundne fanger og skjulte ligene i en kanal.

Ifølge vidneudsagn, som avisen New York Times har fået fat i, blev den amerikanske patrulje angrebet med automatvåben i Bagdad i marts eller april 2007.

Soldaterne jagede efter angrebet fire irakiske mænd ind i en bygning, arresterede dem og fandt flere våben blandt mændene. Fangerne blev sat i håndhjern og fik bind for øjnene.

På vej tilbage til basen fik soldaterne dog besked på, at der ikke var nok beviser til at tilbageholde de fire irakere. Og så slog det klik for amerikanerne.

»Vi skød dem«

Ifølge én af soldaterne beordrede gruppens oversergent madskabsvognen til at standse.

»Så gik patruljen ned til kanalen, og oversergent Mayo og jeg tog fangerne ud af mandskabsvognen, stillede dem op og skød dem. Bagefter skubbede vi dem i kanalen,« siger en af soldaterne, sergent Leahy, i vidneudsagnet.

Henrettelsen er den seneste af adskillige skandaler, som har oprørt den irakiske befolkning. Sidste år blev tre amerikanske soldater dømt for massevoldtægt og mord på en 14-årig pige, og i en anden sag blev soldater dømt for at kidnappe og myrde en irakisk mand.

»Jeg skammer mig«

I den seneste henrettelsessag vil de tre amerikanske soldater sandsynligvis blive tiltalt for mord.

De to soldater, der har tilstået, siger, at det var 'vrede', der fik dem til at nakkeskyde irakerne. Vrede over, at de netop havde mistet to soldaterkammerater i deres deling til oprørere.

Men i dag har soldaterne fortrudt henrettelsen.

»Jeg skammer mig over, hvad jeg har gjort,« siger sergent Leary.

faktaboks

Nyheder

Dronningen dybt

forfærdet