Soldat mistænkes for drab på civil afghaner
En dansk soldat mistænkes for at have dræbt en afghansk mand og såret to andre. Foto: Colourbox
Drabet på en afghansk mand får nu Forsvarets Auditørkorps til at sigte en dansk soldat for misbrug af magtanvendelse.

Forsvarets Auditørkorps har sigtet en dansk soldat for en episode den 23. oktober, hvor en civil afghansk mand angiveligt mistede livet, og to andre blev såret.

Soldaten vurderede, at mændene var ved at "placere en improviseret sprængladning," men det rejser Forsvarets Auditørkorps nu tvivl om.

"Soldaten er sigtet for at have handlet i strid med reglerne om magtanvendelse," siger oberst Jørgen Hyld, chef for operationsdivisionen ved Hærens Operative Kommando, til Newspaq.

"Udsendte soldater er trænet til og træffer dagligt beslutninger, der kan få meget alvorlige konsekvenser for andres og eget liv og førlighed. I tilfælde, hvor der er mistanke om, at der kan være sket fejl, undersøges den konkrete situation. Såfremt der måtte være grund til at drage berettigelsen af magtanvendelse i tvivl, vil en undersøgelse blive iværksat, som kan inkludere, at de involverede soldater bliver afhørt. Dette kan medføre, at der kan blive rejst sigtelse for overtrædelse af militær straffelov," skriver forsvaret i en pressemeddelelsen.

Der bliver nu foretaget en uvildig undersøgelse af sagen, hvilket er den bedste måde at beskytte soldaten på, skriver Forsvaret.

"Det er væsentligt i den forbindelse at slå fast, at en undersøgelse ikke er ensbetydende med, at der nødvendigvis er foregået noget forkert. Formålet med en undersøgelse er netop at afklare, om alt er foregået efter gældende regler, hvilket også er i de involveredes interesse."