Solbakken er løbet tør for undskyldninger
Ståle Solbakken, da der onsdag var træningskamp imellem FC København og AIK i Dubai. Foto: Ole Steen/Polfoto
Efter to sæsoner uden et dansk mesterskab hungrer FC København og manager Ståle Solbakken efter guld.

AaB og FC Midtjylland har snuppet det danske fodboldmesterskab for snuden af FC København i de seneste to sæsoner.

Det har gjort ondt i den ambitiøse københavnerklub, som senest strøg til tops i Superligaen i 2013.

FCK-manager Ståle Solbakken, som har stået i spidsen for holdet i to omgange og vendte tilbage i august 2013, erkender, at han er løbet tør for undskyldninger.

- Nu er der ingen grund til eller undskyldninger for, at FCK ikke vinder mesterskabet. Det var der måske for et år siden. Så kunne jeg trylle mange undskyldninger frem, men de findes ikke længere, siger Solbakken.

I årene 2006-2011, hvor Solbakken havde sine første periode og bedste år som FCK-træner, var der en solid organisation og et fast spilkoncept, som sjældent slog fejl. Det er først ved at at blive genskabt nu.

- Vi har været igennem meget indtil nu. Vi føler, vi er på vej til at være tilbage, hvor vi skal være, og det har taget lidt tid.

- Vi har foretaget voldsomme forandringer både på og uden for banen, fordi vi ville have kulturen på plads igen, og den er kommet på plads. Så vi er optimistiske, siger han.

FCK vandt DM-sølv i 2014 og 2015, men andenpladser er ikke nok for en klub, der går efter guldet hvert år. Derfor skal det heller ikke glippe i år, lyder det.

- Jeg synes, vi har en spændende trup med mange spændende spillere. Vi har præsteret en stabil og god halvsæson, og så gælder det om at fortsætte i samme spor, fastslår Solbakken.

FCK fører ligaen med 35 point efter 17 kampe. AaB, der har spillet en kamp mere, har 34 point på andenpladsen, mens de forsvarende mestre fra FCM halter efter med 31 point på tredjepladsen.

I de seneste to og et halvt år, hvor Solbakken desperat har forsøgt at få succes, er der sket et generationsskifte eller i hvert fald en foryngelseskur.

Det har været med til at give en del bump på vejen, samtidig med at spillere som Andreas Cornelius, Bashkim Kadrii, Youssef Toutouh og Danny Amankwaa har været ude med længerevarende skader.

- Jeg tror, den største forandring er, at jeg har lavet en voldsom forandring i spillertruppen. Vi har forynget holdet med to-tre år i snit, og det er rigtig meget.

- Vi har købt et kuld af unge spillere med stort potentiale, og det tager altid lidt tid. Og så blev vi sat frygteligt tilbage sidste år, fordi vi fik alle de grimme skader. Det gjorde, at det var svært at bedømme nogle af spillerne.

- Nu føler vi, at vi er, hvor vi skal være. Og så er det bare om at køre videre, siger den 47-årige nordmand.

FCK, som i øjeblikket er på træningslejr i Dubai, indleder forårssæsonen hjemme mod Esbjerg 28. februar.

/ritzau/