Sohn kræver forklaring om advokatmillioner
Der er første gang i lang tid, at Ole Sohn får lejlighed til at komme i pressen om andet end dollars fra Moskva. Foto: Cathrine Ertmann / POLFOTO
Hvorfor brænder statens bankselskab 100 millioner kroner af på advokatudgifter?

Finansiel Stabilitet skal stå skoleret for landets erhvervs- og vækstminister. Ole Sohn (SF) kræver en forklaring på, hvorfor der er brændt 100 millioner kroner af på advokatregninger.

"Det viser sig, at der har været brugt et relativt stort beløb på advokater. Derfor har jeg bedt Finansiel Stabilitet om en redegørelse for brugen af advokater og de omkostninger, der har været ved de enkelte undersøgelser. Den redegørelse får jeg om lidt," fortæller Ole Sohn til Newspaq.

Historien tog sit afsæt i Politiken i går. Her blev det afdækket, at Finansiel Stabilitet nu faktisk er blevet den syvendestørste bankvirksomhed i landet, og at statens bankskraldespand sidste år kostede skatteyderne en milliard kroner at drive; et beløb der ikke ser ud til at falde.

Finansiel Stabilitet var egentlig ment som en lille gesjæft, der skulle samle de par usunde banker, som kollapsede. Men sådan skulle det ikke gå.

"Vi havde vel alle sammen et håb om, at det kun var ganske få pengeinstitutter, der skulle afvikles på den måde. Det har desværre vist sig, at der har været flere end beregnet," erkender Ole Sohn.

Dermed er Finansiel Stabilitet blevet en bankgigant, der nu har bygget nyt domicil på en absurd dyr adresse i København, Kalvebod Brygge, og i det hele taget nærmest har slået sig ned som en helt reel bank. Men en statsbank.

I 2012 og 2013 udløber en lang række bankers statsgarantier. Så skal de i stedet ud at låne penge andre steder end i statens kasse, og det kan betyde, at flere banker bukker under. For det er ret svært for mindre eller usikre banker at hente særligt store summer på den internationale bankmarked.

"Jeg har ikke lyst til at begive mig ud i at gætte på, om den eller den bank må give op. Men når Finansiel Stabilitet vokser, så er det udtryk for, at der er nogle problemer i den finansielle sektor, som gør, at der er nogle banker, der bukker under," siger Ole Sohn.

Erhvervs- og vækstministeren ville løfte sløret for, hvilke tanker han gør sig om, hvordan man kan få Finansiel Stabilitet til at stoppe med at vokse og i stedet få afviklet den store mængde kunder, der er kommet ind i selskabet gennem de krakkede banker.