Søvndal langer skarpt ud efter Hviderusland
Udenrigsminister Villy Søvndal tager skarpt afstand fra hviderussisk udvisning af svensk ambassadør.

Det kan på ingen måde forsvares, at Hviderusland fredag nægtede at forlænge den svenske ambassadør, Stefan Erikssons, akkreditering i landet og på den måde i realiteten udviste ham.

Det fastslå den danske udenrigsminister Villy Søvndal (SF).

- Udvisningen af den svenske ambassadør i Minsk hører ingen steder hjemme. Jeg har fuld forståelse for, at Sverige tager tilsvarende skridt over for den hviderussiske ambassade i Stockholm, siger Søvndal.

Sverige har efterfølgende meddelt, at den nyudpegede hviderussiske ambassadør til Stockholm ikke vil blive akkrediteret i Sverige, og at to udsendte hviderussiske diplomater vil få inddraget deres opholdstilladelse.

Den diplomatiske krise skyldes angiveligt, at ambassadøren har haft kontakt med den hviderussiske opposition, hvilket Sveriges udenrigsminister Carl Bildt har fastslået, at han ikke ser noget odiøst i.

På sin Twitter-profil har Bildt tilmed kaldt udvisningen for "latterlig".

At beslutningen skulle have noget at gøre med en aktion, hvor et svensk pr-bureau lod plysbamser dale ned over Hviderusland i faldskærme med oppositionsmeddelelser, er ikke blevet nævnt i sammenhæng med udvisningen.

4. juli blev det oplyst, at et lille privatfly med svensk besætning havde kastet bamser med regimekritiske budskaber ud over blandt andet Hvideruslands hovedstad, Minsk.

Landets forsvarsministerium affejede på internet episoden som en provokation, men præsident Lukasjenko valgte at tage aktionen til indtægt for at afskedige flere chefer inden for statsforvaltningen.

Villy Søvndal mener, at hele sagen er med til at vise Hvideruslands sande ansigt:

- Udvisningen er desværre kun endnu et uforståeligt skridt fra præsident Lukasjenkos styre i Hviderusland, hvor de mest basale rettigheder i forvejen bliver nægtet den hviderussiske befolkning, siger Søvndal.

Han fortæller, at Danmark sammen med EU har reageret skarpt på de hviderussiske myndigheders overtrædelser af individuelle menneskerettigheder ved at indføre sanktioner mod både enkeltpersoner og virksomheder med tætte bånd til styret.

- Samtidig støtter vi aktivt det hviderussiske civilsamfund. Vi vil fortsat arbejde for en modernisering af Hviderusland med fokus på demokrati, menneskerettigheder og retsstatsprincipper, siger Søvndal.

/ritzau/