Søvndal: Krigspenge skal skabe fred
Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) vil bruge de midler, som er øremærket til krigsindsatsen i Afghanistan, til at skabe mere fred i Mellemøsten og urolige afrikanske lande. Foto: Polfoto, (Peter Mydske) / POLFOTO
Når Danmark i 2014 trækker sig ud af Afghanistan, skal de penge, som staten dermed sparer, bruges til at styrke demokratiet i udsatte lande.

Når Danmark om tre år indstiller den militære operation i Afghanistan sparer staten årligt flere hundrede millioner kroner.

Men pengene skal ikke gå til velfærd, skoler eller de ældre i Danmark. I stedet skal pengene bruges til at oprette en fredsfond, som skal opbygge og sikre demokratier i Afrika og Mellemøsten, fortæller udenrigsminister Villy Søvndal (SF) til Politiken.

"I forbindelse med de omvæltninger, vi ser i Nordafrika og Mellemøsten, er det vigtigt at forstå, at hvis den her proces skal lykkes, er vi nødt til at være til stede," siger Villy Søvndal.

Fredsfonden bliver den første version af den sikkerhedspulje, som regeringen vil oprette. Inden for få år kommer den til at indeholde mere end en milliard kroner, håber Villy Søvndal.

Formålet er at videreudvikle 'Det Arabiske Initiativ', som den tidligere regering oprettede med formålet at støtte demokratitiltag i Mellemøsten. I den nye pulje skal indbefattes lande som Libyen, Sudan og Somalia, hvor målet er at forbygge fremtidige konflikter.

Tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K) undrer sig imidlertid over, hvor pengene skal komme fra.

Han gør opmærksom på, at de kommende års besparelser på krigsindsatsen i Afghanistan er indberegnet i de to milliarder kroner, som forsvaret skal spare.
Men det er ifølge udenrigsministeren ikke et problem.

"Jeg tror, at også Per Stig Møller er opmærksom på, at vi har fået en ny regering. Vi har ikke anvendt besparelserne på forsvarsbudgettet endnu. Det betyder, at vi har midler, som vi kan bruge til at skabe en ny sikkerhedspolitik," siger han til Politiken.

Kilde: Politiken