Søvndal: Assad kan ikke være overgangsfigur
EU har vedtaget 17. runde sanktioner mod Syrien - men hensyn til juraen sætter grænser for våbenembargoen.

De 27 EU-lande skal fremover kunne inspicere skibe under sejlads, hvis der er mistanke om, at de sejler med våben til Syrien. Hidtil har det kun været muligt, når skibe lagde til havn i EU.

Beslutningen er truffet på EU's udenrigsministermøde mandag i Bruxelles, hvor der også er føjet yderligere 26 personer og tre virksomheder til EU's listen over folk, der nægtes indrejse i EU og personer og virksomheder, der får deres værdier indefrosset.

Men skærpelsen af våbenembargoen går ikke så langt, som nogle EU medlemslande havde ønsket.

De nye inspektioner i EU-landes territorialfarvand er ifølge udenrigsminister Villy Søvndal (SF) ikke formuleret som et krav. Og de kan kun ske efter forudgående accept fra det land, hvis flag skibene sejler under.

- Man har valgt den forsigtige holdning for at være sikker på, at det er legitimt i forhold til international ret. Men det ville være svært at forestille sig efter beslutningen her i dag, at man ikke går ud og inspicerer, hvis man har en mistanke, siger Søvndal.

Den danske udenrigsminister kan ikke sige, om det nye inspektionsregime får betydning i danske farvande.

- Det kan det få. Men det er umuligt at sige konkret, hvad det er for fremtidige situationer, vi sigter på med det her siger ministeren.

Søvndal mener, at vi "formentlig er i gang med slutspillet" i Syrien. Men at der nok forestår "en ganske grim periode", hvorefter han ikke længere kan se nogen rolle for præsident Assad.

- Når man har været med til at lade en situation eskalere, hvor man har beskudt fredelige demonstranter, skudt ind i boligområder med morterer, har udøvet tortur og har dræbt tilfældige uskyldige, så har man passeret det punkt, hvor man har nogen legitim ret til at lede sit land.

- Derfor er det umuligt at se en fremtid for Syrien, der indbefatter en fremtid for Assad som overgangsfigur. Den mulighed var der måske i starten. Den er der ikke længere, siger Søvndal.

/ritzau/