Der er 63 kalorier i 100 gram Skyr. Til gengæld smager de alle sammen af helvedes til.
Jeg ved det, fordi jeg er gået på slankekur.
Min kone synes, det er en god idé, fordi hun ikke vil have, jeg dør for tidligt, siger hun – selvom hun godt nok snakker utroligt meget og nærmest euforisk, om alle de ting hun skal lave, når jeg en dag er borte. Have en hund, der fælder og spise mere fisk, bl.a.
Jeg synes selv, det er en god idé, altså, det med slankekuren, fordi jeg ikke længere kan passe mit tøj og er for nærig til at købe noget nyt.
Eller, jeg SYNTES, det var en god idé, indtil i går, hvor jeg indtog knap 500 gram hvinende basisk Skyr, blev nægtet min som mand ellers medfødte ret til sovs og sneg mig ud i køkkenet efter lukketid, for at snacke direkte fra pakken med lys pålægschokolade. Og derefter satte mig ned og gennemlæste samtlige google-hits på ”slankekure”, i håb om at finde en, jeg kunne klare i mere end otte timer.
Her er essensen af, hvad jeg fandt:
5:2-kuren
Spis normalt fem dage om ugen og maks. 500 kalorier de sidste to. Så taber du dig, står der på nettet. Det lyder enkelt, og det var min umiddelbare favorit. (Selvom det muligvis ville blive en udfordring, at ”normalt” for mit vedkommende er kartoffelmos, burgere og Snøfler).
Kuren lider dog af samme problem som Gillette-skraberne, der som bekendt altid kommer i en ny udgave med et blad mere, lige når man er blevet glad for den gamle. Således kunne jeg konstatere, at tv-kosteksperten Michelle Kristensen allerede har taget æren for 6:1-kuren – og proklameret, at 5:2-kuren bare er so last year.
(Nogen der ved, hvor man skal sende patentet på 7:0-kuren til?)
8:16-kuren
Nå, jeg søgte videre, og så blev det hurtigt endnu mere forvirrende med alle de tal. Jeg var i gang med at overveje det sunde i at faste i 16 DAGE, da det gik op for mig, at der i denne nymodens kur regnes i TIMER. Idéen er, at du må spise, hvad du vil i otte af døgnets timer – hvis bare du faster de sidste 16.
Ny favorit – der især vil passer godt til mine mange tømmermændsdage, hvor jeg typisk sover 12 timer, kaster op i fire og fylder mig med Whoppere og gorgonzolapizza resten af tiden.
Palæo-kuren
Ja, jeg skulle også lige runde den såkaldte ”stenalderkur”. Angiveligt baseret på, hvad man spiste i stenalderen. At man dengang ikke blev mere end 22-25 år gammel, bekymrer tilsyneladende ikke tilhængerne, der ved første øjekast da også har mange lighedstegn med de af vore forfædre, der rendte halvnøgne rundt og slog hinanden i hovedet med køller.
Jeg syntes nu den lød for hård, og besluttede at vente med den slags til eksperterne får sig kæmpet igennem diverse trælse tidsaldre og op til 1990’erne, så jeg kan tabe mig på en cocktail af hvidløgsbrød og Knorr-lasagne.
LCHF-kuren
Betyder ’low carb, high fat’, altså, ikke så mange kulhydrater, men meget fedt. Det sidste er jeg med på. Det første er en lidt større udfordring. Men man kan måske vælge at kun følge halvdelen, hvis nu man bare vil tabe sig en lille smule? Den kom i hvert fald på listen.
Atkins-kuren
Forløberen til LCHF, kunne jeg læse mig frem til. Denne kur går ligeledes ud på at spare på kulhydraterne og give den gas med fedtet, men rendte ind i lidt af et branding-problem, da manden bag, Dr. Richard Atkins, ifølge Wikipedia døde som følge af et dårligt hjerte og en vægt på 117 kilo … Hurtigt videre.
NUPO-kuren
Legendarisk kur, der går ud på, at man erstatter et måltid eller to om dagen med en milkshake-lignede drik eller suppe, lavet af vand og pulver. Virker efter sigende ret godt. Medmindre man bare drikker milkshaken til maden. Jeg taler af bitter erfaring, og har i øvrigt nægtet at indtage den slags, siden mig og min ven Tommy levede af pulverkartoffelmos i en uge på en campingtur i 1991.
Blodtype-kuren
Og så fandt jeg den her. Farverig og fantasifuld kur, der i sin enkelthed går ud på, at folk med den ene blodtype f.eks. kun må spise kål og tomater, mens folk med en anden skal have masser af bønner, men netop skal holde sig fra kål. Den var især populær i 00’erne og havde tunge ernæringsforskere som f.eks. tv-værten Ibi Støving som ivrige fortalere. Ibi skrev endda flere bøger om emnet, men selv den overraskende præstation fik aldrig rigtig resten af lægevidenskaben til at hoppe på bølgen. De gamle stivstikkere.
Min mor er tidligere hospitalslaborant og blod-connesisseur extravagante, så jeg noterede mig, at jeg lige skal have ringet til hende for at spørge, om det er noget der virker. Og om de var bekendt med Ibi Støvings afhandlinger oppe på sygehuset.
Kernesund-kuren
Dagens sidste søgeresultat. Voldsom populær kur (undskyld: livsstilsændring) fra 00’erne, opfundet af danske Ninka-Bernadette Mauritson og hendes mand, Morten. Grundreglen er, at hvis du spiser hvidt brød og drikker mælk til, så dør du. Hvis du spiser nødder og kerner, så lever du til gengæld længe og lykkeligt. Og får tilsyneladende også en utæmmelig trang til at smide udpenslende videoer om dit sexliv, din tarmflora, din skedesvamp og dine slimhinderes generelle velbefindende op på Youtube. Men det er en helt anden historie.
Jeg vil i den kommende tid løbende opdatere avisen.dk’s læsere om, hvordan det går med mit slankeprojekt. I første omgang skal jeg bestemme mig for, hvilken kur, jeg skal på. En af de otte her, eller en helt niende?
Hvis du har forslag, så skriv endelig i kommentarfeltet.
Søren Baastrup er forfatter og journalist. Foto: Privat