Så blev det igen den tid på året. Altså, i går. Tid til det Internationale Melodi Grand Prix. Eller Eurovisionen, som det vist nok hedder på moderne dansk. I år blev det holdt i Italien – fordi det italienske, men delvist danske band Måneskin som bekendt vandt sidste år. Okay, de er ikke ret danske, men det var Reddi jo heller ikke. Reddi, der i øvrigt røg ud allerede i semifinalen. Så nej, ingen Danmark i finalen, og i øvrigt heller ingen Rusland, der var blevet udelukket på grund af deres angrebskrig mod Ukraine. Av, Putin, den gjorde nas, hva’? Nå, men showet varede helt til klokken et om natten, så jeg gad ikke nusse for meget med teksten. Så her får I bare mine noter fra lørdag aften:
Den første sang er fra Tjekkiet. Jeg har glemt tiden og er på toilettet, men min kone har drukket hvidvin og informerer mig om, at den bør have 10 point og vinde (hun ved ikke, at de bedste sange får 12 point). Ved en senere gennemgang af sangene erfarer jeg, at hun ikke har ret. Næste sang er fra Rumænien (eller Bulgarien). Den lyder som Ricky Martin, der har noget oppe i numsen. Altså, den lyder som Ricky Martin. De dansende mænd har glimmer og bh på (der ikke dækker brystvorterne) og har gang i noget tyrefægter-tema. Tyrefægtning er som bekendt ikke fra Bulgarien, men det med landegrænser tager man ikke så tungt i Eurovisionen. Altså, på nær når Ukraine spiller.
Ricky Martins Foto: Scanpix
Damen med nummer tre fra Portugal har tilsyneladende krammet med mændene med de mærkelige bh’er, for hun er også helt smut ind i glimmer. Nummer fire er ’The Rasmus’ fra Finland.
– De har engang lavet et nummer, der er godt, siger min kone.
Desværre er det ikke det her. Jeg henter hende et glas vin mere, mens Schweiz spiller, men når lige tilbage til Frankrig og aftenens sjette indslag.
– Hvorfor har mændene i Grand Prix altid makeup på, spørger min kone.
Der er så meget, hun ikke forstår.
Norges bananer Foto: Scanpix
Norge har sendt nogle mennesker klædt ud som bananer, og jeg bruger så lang tid på at google, hvilken melodi det er, de har stjålet (det er noget med Ed Sheeran, viser det sig), at jeg ikke hører den, der kommer bagefter. Men værtslandet Italien synger om sex mellem mænd (chok!), mens Spanien er gået i modsat retning og har sendt en (kvindelig!) stripper. Sang nummer 11 er fra Holland og de (ganske anstrengende) danske kommentatorer fortæller, at sangerinden har lidt af depression og hallucinationer som ung. Det gør jeg også nu.
Spaniens strippere Foto: Scanpix
Nå, og så kommer Ukraine. Hurra, hurra. Egentlig har de jo andet end en homo-erotisk musikkonkurrence at bekymre sig om, men med al respekt ligner de fem mandlige sangere heller ikke nogen, der ikke kan undværes ved fronten. Der er både en inka og en i pyjamas, men især ham med den lyserøde hue ser ikke helt tryg ud ved situationen. Måske fordi værterne har valgt at lade en drone flyve gennem billedet i den lille introduktionsfilm før hver sang. Raffineret. Nå, men held og lykke med at finde en nogenlunde intakt arena at holde showet i næste år.
Scanpix
Jeg kan egentlig godt lide Tyskland (sangen, altså, rolig nu), til gengæld bliver jeg noget skuffet, da Aserbajdsjans ’Fade to black’ ikke er en coverversion af Metallicas gamle klassiker. Min kone går (svajer) i seng, da Belgiens rædderlige udsending går på scenen, og jeg overvejer det samme, da damen fra Grækenland træder op. Hun har sat sit medicinstudie på pause for at hellige sig musikken, fortæller de danske kommentatorer. Det havde hun ikke behøvet for min skyld.
Island og Sverige er egentlig meget gode, mens Moldova med aftenens 19. indslag sætter nye standarter for Grand Prix-gakkelak. Der er både noget støvledans og noget Ramones-punk.
Det nye EU-land, Australiens bidrag til konkurrencen Foto: Scanpix
Australien er, som relativt nyt EU-land, selvfølgelig også med, og stiller med en gut, der ifølge kommentatorerne ikke kunne tale som barn. Det kan han angiveligt nu. Til gengæld kan han ikke synge.
England blev 2'er Foto: Scanpix
Det kan ham fra Storbritannien godt. Han ligner også en rigtig viking, men det er jo heller ikke mere end 1.000 år siden vi slagtede deres mænd og knaldede deres damer, og de skandinaviske gener fornægter sig ikke. Alligevel er jeg er af princip imod ham, da han er kendt fra TikTok, fortæller min søn mig (han er kommet ind i stuen for at informere mig om, at min kone muligvis er faldet i søvn på badeværelset).
Jeg glemmer at høre Polen, da jeg er ude at tjekke op på min kone (det var falsk alarm), men når til gengæld at se en halv vampyr, halv sygeplejerske fra Serbien, der vasker hænder i en skål, mens nogle munke med badehåndklæder om halsen klapper i takt bag hende.
– Det er et kunstprojekt, siger den ene danske kommentator.
– Art project, tilføjer den anden, for alle os, der ikke kan dansk.
Serbiens kunstprojekt. Foto: Scanpix
Bagefter er der en række bizarre indslag, inden den som altid uigennemskuelige pointgivning. Og lad os bare spole hen til slutningen: Ukraine vinder som planlagt. Selvom Rusland slet ikke var med har de altså stadig en chance for at holde showet næste år.
Søren Baastrup er forfatter og freelancejournalist og Avisen.dk’s faste tv-kommentator Foto: Privat
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.