Tøv en kende med at komme mange skefulde sukker i kaffen. Ifølge en ny undersøgelse fra Karolinska Instituttet forhøjer rigeligt indtag af sodavand, saft og sødet kaffe nemlig risikoen for at få kræft i bugspytkirtlen.
I undersøgelsen har 80.000 finske kvinder og mænd svaret på spørgeskemaer om deres kostvaner. Derefter de blevet fulgt fra 1997 til juni 2005 for at se, hvorvidt der var en sammenhæng mellem rigeligt indtag af søde drikke og kræft i bugspytkirtlen. Og det var der. Ifølge undersøgelsen betyder to søde drikke om dagen en forhøjet risiko på 90 procent i forhold til ingen søde drikke om dagen.
Dertil kommer at kræft i bugspytkirtlen er en særlig farlig form for kræft.
Ifølge Susanna Larsson, som er en af forskerne bag undersøgelsen, bliver meget få nemlig helbredt for kræft i bugspytkirtlen.
»Det er nok den værste form for kræft, fordi chancen for at blive helbredt er meget ringe. Netop fordi den er så svær at behandle, er det meget vigtigt at forebygge sygdommen,« siger Susanna Larsson.