Socialdemokrater vil have asylsøgere ud af centrene
Helle Thorning-Schmidt bløder op på partiets asylolitik. Hun støttes af S-borgmestre.

Af Mads Jensen | maje@avisen.dk

Socialdemokraterne er nu parat til at lade de familier, der sidder i asylcentrene, bosætte sig i det rigtige samfund.

»Vi mener ikke, at den generelle asylpolitik skal lempes. Men vi vil gerne lindre. Eksempelvis kunne man sagtens forestille sig, at asylansøgere havde mulighed for at bo og arbejde uden for asylcentrene. Det gør man i andre lande. Og der er ikke noget, der tyder på, at det øger tilgangen af mennesker, der søger asyl,« sagde Helle Thorning-Schmidt under Folketingets åbningsdebat.

Dermed kommer hun venstrefløjen, De Radikale og Ny Alliance i møde.

De tre partier har længe krævet handling på området.

Og Helle Thorning-Schmidt møder opbakning til det politiske skifte fra de socialdemokratiske borgmestre på den københavnske vestegn, der traditionelt er strammere på flygtninge- og indvandrerpolitikken.

Is i maven

»Normalt betegnes jeg som en hardliner på det her område, og normalt ville jeg sige, at de kunne rådne op i centrene eller tage hjem,« siger således Glostrups borgmester, Søren Enemark, men tilføjer:

»Men jeg er faktisk rigtig enig med min formands udmelding. Hvis vi ser på, hvor psykisk nedbrudte de mennesker er, og hvordan børnene har det, så må vi gøre noget. Situationen ser udsigtsløs ud for de her mennesker,« siger Søren Enemark.

Vil der så ikke komme flere asylsøgere til landet?

»Ikke nødvendigvis. Men det skal ikke udvikle sig til en glidebane – vi skal have is i maven og være klar til at sende dem hjem, når det kan lade sig gøre. Men vi mangler arbejdskraft, og så kan vi måske bruge de her mennesker til noget. I Glostrup er vi klar til at modtage de få hundrede mennesker det drejer sig om,« siger borgmesteren.

Også Brøndbys borgmester, Ib Terp, er positiv overfor sit partis kursskifte.