Sne på vej til Danmark
Vinter · Et radikalt omslag i vejret er på vej, og vinteren når langt om længe til Danmark. Meteorologerne lover sne og frost i næste uge

Fornuftige danske bilejere, der har udstyret kareten med vinterdæk, kan glæde sig over, at det dyre ekstraudstyr nu endelig kommer til sin ret.

Børneforældre kan stille småfolkenes gummistøvler væk og finde flyverdragten frem fra skabet. Vinteren er endelig på vej.

Selvom det danske vintervejr har haft svært ved at træde i karakter i år, peger vejrprognoserne på, at temperatur og nedbørsform omsider finder et leje, der gør sæsonen ære.

Starten af næste uge byder på et radikalt vejr-omslag, der sandsynligvis bringer både frost og sne til Danmark.

Det fortæller vagthavende meteorolog, Mogens Bendtsen, ved Danmarks Meteorologiske Institut:

»Ugen ud bliver vejret relativt mildt dog med blæsevejr op til kuling. Men fra næste uge ser det ud til, at der kommer vintervejr. Mandag og tirsdag kan der være sne i nedbøren og temperaturen bliver ned til to grader med frost om natten.«

Den forventede vinter nedsætter midlertidigt sandsynligheden for at blive ramt af flyvende tagsten eller få huset torpederet af væltede træer. Den storm, der tidligere er annonceret til at ramme landet på torsdag, er foreløbigt aflyst og sendt videre sydpå, siger Mogens Bendtsen.

Glatte veje i vente

Danskerne kan se frem til en normal forblæst weekend, men fra mandag drejer vinden, så Danmark for først gang i løbet af vinteren blæses over ende nordfra.

»Vi kan garantere, at der sker noget nyt fra starten af næste uge. Vinden kommer fra nord-og nordøst. Det er ikke tidligere sket denne vinter,« fortæller meteorolog Tyge Rasmussen, der sætter odds så højt som 75 procent sandsynlighed for snevejr.

Indtil nu har de våde og stormfulde lavtryk ligget i kø for at overdynge Danmark med regn og milde temperaturer. Men det våde vejr får sandsynligvis det glatte lag, når kviksølvet fra starten af næste uge ryger under minus.

»Find bare saltet frem fra garagen, der bliver glatte veje i flere egne af landet, så snart frosten sætter ind,« forudsiger Tyge Rasmussen.

Om kælken også finder anledning til at blive luftet, vil vejrprofeten ikke skrive under på, men koldt – det skal det nok blive.