Smøger stjæler en time om dagen
Spildtid · I Brøndby Kommune har ansatte i to år skullet gå udenfor og ryge, og det gør rygernes smøgtid meget synlig. I gennemsnit holder rygerne smøgpause i en time om dagen

»Jeg går lige udenfor og ryger.«

Den sætning vil sikkert sprede sig til de fleste af landets arbejdspladser, når den nye rygelov fra 1. april gør det ulovligt at ryge på offentlige og private arbejdspladser i Danmark.

I Brøndby Kommune har de ansatte sagt sætningen i to år. For siden kommunen som den første indførte rygeforbud i januar 2005, har rygerne været tvunget til at gå udenfor og ryge.

Og selvom mange ansatte i kommunen er glade for det røgfrie miljø, skaber forbuddet andre problemer.

»Jeg synes bare, at det er herligt, at der ikke bliver røget! Men ikke så sjovt at være den eneste ikkeryger på kontoret og skulle sidde og passe telefon med mere, når de andre går ud og ryger sammen,« lyder det fra en medarbejder i en evalueringsrapport fra Brøndby Kommune.

Den viser, at rygerne i kommunen i gennemsnit har røget fem cigaretter per dag på jobbet, siden forbuddets indførelse.

Rygeforbuddet har på den måde gjort det meget tydeligt, at rygerne nu står udenfor – og holder pause – mens cigaretterne gløder.

Pause for at ryge

»Hvor man før kunne lave noget papirarbejde, mens man røg, kan man ikke nu, da man skal udenfor, når man skal ryge,« siger en ryger fra kommunen i rapporten. Hvis der afsættes 10 minutter til at ryge en cigaret – inklusive tænd og sluk – bruger rygerne i Brøndby altså 50 minutter på rygepauser i løbet af en dag.

Ifølge rapporten lægger rygerne dog ikke cigarettiden i de allerede fastlagte pauser i løbet af dagen, og det er et problem, erkender kontorchef og projektleder i Brøndby Kommune, Lise Wied Kirkegaard.

»Det er klart, at man ikke på en offentlig arbejdsplads på skatteborgernes regning bare kan lade det gå igennem, at så stor en del af medarbejdergruppen bruger så stor en del af arbejdsdagen på rygepauser. Det er vi nødt til at forholde os til,« siger Lise Wied Kirkegaard.

Vigtigt at holde pause

Men i virkeligheden ville det være godt, hvis alle medarbejdere holdt en pause indimellem, mener psykolg i Arbejdsstyrelsen, Nina Hedegaard.

»Hvis man har et koncentrations- og opmærksomhedskrævende arbejde eller et fysisk hårdt arbejde, er det godt at komme lidt væk. Selvom man ikke ryger, ville det være udmærket for alle – især dem, der har travlt – at holde en pause på 5-10 minutter,« siger Nina Hedegaard.

1. april er det ikke kun i Brøndby, at medarbejderne ikke må smøge den på arbejdspladsen, når den nye rygelov træder i kraft, og sanktionsmulighederne bliver tilsyneladende skrappe.

Ifølge Ekstra Bladet lægger indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) op til, at myndighederne kan tage skrappe midler i brug over for medarbejdere, der ikke overholder rygeloven.

Gribes en ansat i at ryge i smug, skal det kunne betyde øjeblikkelig fyring.

I Brøndby Kommune har man foreløbig valgt at sende problemet til debat på arbejdspladserne.

»Der er flere muligheder. Man kan totalt forbyde rygning i arbejdstiden, man kan klæde lederne bedre på til at håndtere problemet, man kan lave regler om, at rygerne kun må gå ud én ad gangen, eller man kan give ikkerygere tilsvarende pauser. Det er nogle af de overvejelser, arbejdspladserne diskuterer,« siger Lise Wied Kirkegaard.

Ifølge den nye rygelov vil det stadig være tilladt at ryge på lukkede enkeltmandskontorer.