Der går endnu et stykke tid, før det kan fastslås, hvor et udbrud af bakterien campylobacter på Bornholm kommer fra.
Der er dog flere madvarer i kikkerten. Det fortæller Steen Ethelberg, der er seniorforsker ved Statens Serum Institut.
- Vi har et par idéer, som vi nu er ved at undersøge nærmere, men det kan jeg ikke uddybe lige nu, siger han.
Han fortæller, at det letter arbejdet, at 54 er bekræftet smittet med bakterien.
- Der er mange syge, og fordi vi får så mange informationer, så vi har meget materiale at arbejde med.
- Så vi håber snart at kunne sige noget mere konkret, siger seniorforskeren, der håber, at smittekilden snart er fundet:
- Jeg vil nådigt love, hvornår det er - for det kan jeg ikke - men undersøgelserne går rigtig godt, siger Steen Ethelberg.
Mindst 54 var torsdag bekræftet smittet med bakterien, der kan give mavesmerter, feber og generel utilpashed. Op mod 100 mistænkes smittet.
Fakta
Læs her, hvad campylobacter er:
* Campylobacter er den fødevarebakterie, der gør flest danskere syge. Der registreres årligt omkring 4500 syge i Danmark.
* Det reelle tal vurderes dog at være cirka 12 gange højere, fordi mange ikke går til lægen med sygdommen.
* Bakterien kan give mavepine, diarré, kvalme og feber. Symptomerne kan komme, to til ti dage efter at maden med bakterien er spist.
* De fleste bliver raske igen uden lægehjælp efter få dage. Bliver sygdommen alvorlig, skal man dog til lægen.
* Bakterien er almindelig i tarmen hos mange dyr. Den kan dog også være i fødevarer, hvor den er et problem.
* Den største kilde til smitte af mennesker er kyllingekød. Det kan også være andre steder - for eksempel i forurenet drikkevand og upasteuriseret mælk.
* Sygdommen rammer især om sommeren. Det skyldes blandt andet, at flere rejser til udlandet, og at flere kyllinger har bakterien om sommeren.
* Få dråber kødsaft med campylobacter fra råt kød kan være nok til, man bliver syg. Derfor er god køkkenhygiejne vigtig, når man håndterer råt kød.
Kilde: Fødevarestyrelsen
/ritzau/