Smileyordning på plejehjem er uduelig
Regeringen har planer om frivillige smileyordninger på plejehjem. Men ordningen skal være obligatorisk, hvis det skal have nogen effekt, mener interesseorganisationer.

Af Anna Rossman Thejsen

anro@avisen.dk

Uanset om plejehjemmet hedder Lille Birkholm, Herlevgaard eller Lærkegaard, så bliver de ældre beboere og deres pårørende mødt af en glad eller mavesur »smiley«, når de træder ind ad døren på et af Herlev Kommunes i alt tre plejehjem. I sommer indførte kommunen nemlig en obligatorisk »smiley-ordning«, som vi kender den fra fødevareområdet. Kommunens og embedslægens tilsyn med plejehjemmene måles i forhold til de fire parametre: pleje, rengøring. kost og aktiviteter, og lever de ældres hjem ikke op til kravene, får de en sur smiley.

»Vi ville gerne synliggøre, at kommunen fører et meget grundigt tilsyn med forholdene på vore plejehjem. Med al den negative omtale af blandt andet Fælledgården og de ’vendte bleer’ ville vi gerne vise vores borgere, at vi tager forholdene for de ældre meget alvorligt. Derfor er det obligatorisk for plejehjem i Herlev at deltage ordningen,« siger social- og sundhedsdirektør i Herlev Kommune Ruth Christensen.

Torsdag foreslår sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) som en del af den kommende kvalitetsreform af den offentlige sektor en lignende ordning. Ideen er at måle servicen på plejehjem på syv parametre, for eksempel indeklima, fysiske rammer og de ældres trivsel. Dog skal det være frivilligt for plejehjemmene, om de vil tilmelde sig ordningen, og der etableres ingen ekstra kontrolinstans. Det er de ældre og pårørende selv, der skal indberette plejehjemmene, hvis de ikke lever op til kravene, oplyser Sundhedsministeriet.

Flere interesseorganisationer skyder dog ordningen ned på forhånd, fordi regeringen ikke vil gøre den obligatorisk, og fordi den måler på for få - eller forkerte - parametre.

»Hvis ordningen ikke bliver gjort obligatorisk, vil den ingen virkning have overhovedet. Så kan de plejehjem, der ikke har styr på tingene, jo bare undlade at tilmelde sig,« siger sundhedspolitisk medarbejder i Forbrugerrådet Margrethe Nielsen.

Ældre Sagen kritiserer forslaget for at være for simpelt.

»For det første mener vi, at der burde være en uvildig kontrolinstans, og for det andet mangler der nogle væsentlige måleparametre i forslaget. En sådan ordning burde som minimum også måle på medarbejdertrivsel, sygefravær og ledelse,« siger ældrepolitisk konsulent Marie Lilja Jensen.

 

Smiley-ordning på plejehjem

Regeringen foreslår som en del af et større idekatatalog til bedre offentlig service en smiley-ordning på plejehjem. Ordningen skal være frivillig og måle plejehjemmene på syv overordnede parametre:

1. Sundhedspolitik.

2. Trivsel og sundhed.

3. Fysisk aktivitet

4. Fysiske rammer

5. Mad og måltider.

6. Indeklima, støj og hygiejne.

7. Tobak og alkohol.