Smid mavefedtet med et glas tomatjuice
Et dagligt glas tomatjuice kan ikke bare hjælpe på helbredet, men også på taljen.
De fleste drikker kun tomatjuice en sen aften i en Bloody Mary, men måske burde du drikke det dagligt.

Tidligere undersøgelser har vist at tomatjuice kan sikre en væsentligt reduceret risiko for hjertekar-problemer, kræft og flere andre helbredsproblemer.

Nu viser en ny undersøgelse fra Taiwan, at det også har en direkte effekt på taljemål, kolesterol og markører for inflammation hos kvinder.

Undersøgelsen fra China Medical University i Taiwan er baseret på resultaterne af et otte uger langt forsøg, hvor 30 kvinder blev bedt om at drikke et 280 ml tomatjuice, men derudover ikke ændre hverken kost eller motionsvaner.

Tomatjuicen indeholdt 32,5 mg lycopen, der er en antioxidant i rød- og pink-farvede frugter og grøntsager. Adskillige undersøgelser har vist, at lycopen kan mindske risikoen for metaboliske sygdomme og visse kræftformer.

Læs også: 8 sunde grunde til at spise tomater

"I denne undersøgelse viste vi, at unge raske Taiwan-kvinder, der drak tomatjuice, ikke blot oplevede et fald i mængden og størrelsen af fedtceller, peroxidativ stress og kolesterolniveauer, men også i niveauet af det inflammatoriske adipokine MCP-1, og en stigning i niveauet af den anti-inflammatoriske adipokine adiponectin", skriver universitetets forskere, der har fået offentliggjort resultaterne i tidsskriftet Nutrition.

Mindre betændelse

Adiponectin er et hormon, der frigives fra fedtceller, og som spiller en vigtig rolle i reguleringen af insulinfølsomhed og energi.

Læs også: 8 dokumenterede madråd til at smide mavefedtet

Data fra de 30 kvinder, hvoraf 25 gennemførte hele forløbet, viste, at et dagligt glas tomatjuice medførte en gennemsnitlig reduktion i taljens omkreds på 1,6 cm og mere end et kilos reduktion af kropsvægten.

Tomatjuicen var desuden forbundet med et 22 procents fald i niveauet af MCP-1, der er en markør, som er et tydeligt tegn på inflammation, og en stigning i adiponectin-niveauer på 25 procent.

Læs også: 8 skjulte årsager til at din vægt øges

"Kronisk betændelse i fedtvæv er almindeligt i forbindelse med fedme og bliver mindre ved at reducere kropsfedtet, mens MCP-1-udskillelse fra fedtvæv stimulerer infiltration af makrofage immunceller i vævet og øger inflammation," skriver forskerne.

Læs også: 7 råd til hurtigere at smide mavefedtet

Forskerne pointerer, at man ikke automatisk kan overføre resultaterne til overvægtige og fede personer, da deltagerne i undersøgelsen havde en normal/sund vægt.