De grå papbakker på fødegangen på Thisted Sygehus blev fyldt med slimede rester fra mavesækken.
Det var tretten timer siden veerne startede, og Janni Christoffersen var begyndt at kaste op af smerte. »Jeg var grædefærdig og ville ikke føde mere,« mindes hun.
Janni Christoffersen bad flere gange om smertestillende medicin, men uden held. På Thisted og flere andre mindre sygehuse, får kun få kvinder en effektiv behandling mod smerterne.
Der er stor forskel på, om sygehusene dæmper kvindernes smerte under fødslen. På landets mindre sygehuse som Thisted, Nykøbing Mors, Frederikshavn og Haderslev får hver tiende førstegangs-fødende en epiduralblokade, mens hver tredje kvinde får hjælp mod fødselssmerterne på de større sygehuse.
Det viser en opgørelse for 2005 fra Sundhedsstyrelsen og gynækologernes selskab.
»De små fødesteder har det lidt svært. Kvinderne får noget ekstra smerte, fordi de bor i et tyndtbefolket område«, konkluderer Jens Langhoff-Roos, der er formand for en arbejdsgruppe blandt gynækologerne i Danmark, som skal sikre kvaliteten på hospitalerne. Han mener, at de mindre sygehuse mangler narkoselæger til at give epiduralblokaden.
For Janni Christoffersen betød manglen på smertestillende medicin, at hun blev udmattet af smerterne og ikke kunne presse barnet ud. Fødselslægen måtte tage sugekoppen i brug.
»Jeg kan huske, at jeg åbnede mine øjne på et tidspunkt og så en overlæge med blod på sine briller. Min kæreste følte meget afmagt, og at det var meget barbarisk,« fortæller Janni Christoffersen, der fik en velskabt dreng.På Thisted Sygehus erkender ledelsen, at man sidste år ikke hjalp nok kvinder med fødselssmerterne. Der var kun bemanding til at lægge rygmarvsbedøvelsen om dagen, så hvis kvinderne led om natten, var det bare ærgerligt.
Siden nytår har Thisted Sygehus ændret praksis, så fødende kan få smertestillende medicin hele døgnet. Jordemoderen, Kelli Hansen mener, at sygehuset nu gør tilstrækkeligt for at hjælpe de fødende.
»I Thisted er der ikke så mange fødende, så vi har tid til at være en jordemoder ved hver enkelt kvinde. Det skaber ro og tryghed og gør, at kvinderne sagtens kan klare de der veer«, argumenterer jordemoderen.Janni Christoffersen ønsker ikke at gå igennem smertehelvedet igen. Dagene efter den ubehagelige fødsel har hun været chokeret over forløbet. Næste gang hun er gravid, overvejer hun at komme i fuld narkose og få et kejsersnit.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.