Småbanker risikerer nye store tab
Foreningen Lokale Pengeinstitutter mener, at op til 30 mindre banker er i fare for konkurs.

Regeringens nyeste bankpakke, der blev vedtaget i marts, er en fiasko, og derfor er der udsigt til nye store tab i banksektoren.

Det mener foreningen Lokale Pengeinstitutter, som repræsenterer 75 af landets små og mellemstore banker, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

John Norden, administrerende direktør i den uafhængige bankportal Mybanker, giver ifølge avisen foreningen ret.

- Man har intet opnået med bankpakken. 20-30 banker er i klemme, og nogle af dem risikerer at gå ned, siger John Norden.

Formålet med den såkaldte "Bankpakke V" var at redde FIH Erhvervsbank fra en truende konkurs ved at flytte for 16 milliarder kroner ejendomslån over i statens afviklingsbank, Finansiel Stabilitet.

Af forligspartiernes aftale fremgår det, at man ved at flytte de dårlige ejendomskunder, samtidig ville hjælpe en række mindre banker, der havde penge i klemme hos de samme kunder som FIH.

FIH lukkede de dårlige kunder så hurtigt, at de øvrige banker risikerede at ryge med i faldet.

Nu viser det sig, at Finansiel Stabilitet afvikler de dårlige ejendomskunder i samme tempo som FIH, og chefen for Finansiel Stabilitet kalder det en misforståelse, at man ville sikre en mindre brutal afvikling af kunderne.

- Det er ikke noget, der indgår i den politiske aftale. De her kunder skal afvikles på samme måde som dem, vi har fået fra andre banker, siger direktør Henrik Bjerre-Nielsen, Finansiel Stabilitet, til Jyllands-Posten.

/ritzau/