Af Morten Runge
moru@dny.dk
Den er lille, let, kompakt, nem at spise, hurtig at lave – og dyr.
Den 25 gram tunge babykartoffel er nyeste skud på stammen i forsøget på at få danskerne til at spise flere kartofler, og nu ser det ud til, at den lille, gullige godbid har heldet med sig:
»40 års kartoffelkrise er måske ved at vende,« siger kostvaneforsker Sisse Fagt fra Danmarks Fødvareforskning, der hvert år undersøger danskernes spisevaner.
Hendes konklusion er klar: Babykartoflen har det seneste år haft langt lettere ved at finde vej til danskernes tallerkener end sin storebror, den 30 gram tungere traditionelle danske kartoffel.
»Danskerne kan godt lide sund mad, som de kan lave hurtigt. Og babykartoflen koges med skræl og er allerede vasket, så der skal ikke gøres så meget. Og så ser den måske mere appetitlig ud,« siger Sisse Fagt.
Hun mener, at den lille kartoffel rammer godt ned i den morderne danskers krav til fødevarer:
»Vi vil gerne have produkter, vi selv skal lægge sidste hånd på, men som ellers ikke kræver så meget arbejde. Så gør det ikke så meget, at den er lidt dyrere,« siger hun og tilføjer, at det mest er københavnerne, der har forelsket sig i babykartoflen – jyderne foretrækker stadig de store.
Tendensen bekræftes hos Danmarks Jordbrugsforskning:
»Man er ved at komme væk fra opfattelsen af kartoflen som noget, der er en kedelig og grå masse. Jeg vil sige, at det lysner lidt for kartoflen,« siger seniorforsker Jørgen Christiansen og foreslår, at kartoffelproducenterne griber fat om den aktuelle succes:
»Nye danske kartofler har altid været et hit, hvorfor ikke forlænge sæsonen for disse lækkerbiskner med et par måneder,« foreslår han.
Hver dansker spiser cirka 50 kilo kartofler om året, hvilket er noget mindre end i 1955, hvor vi hver især satte 120 kilo til livs. 2008 er af FN blevet udråbt til at være kartoflens år.
Derfor skranter den store kartoffel
1. Vi er blevet rigere siden 1955 – og rige mennesker spiser mere kød.
2. I 1980’erne begyndte vi at rejse sydpå og tog det hvide brød med hjem.
3. Pizza og ris har fået godt fat i danskerne.
Kilde: Danmarks Fødevareforskning