Små fjernvarmeværker får hjælp til grøn omstilling
Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) håber, at en ny støttepulje vil få flere fjernvarmeværker til at investere i varmepumper. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix
Folketingsflertal har sat 53 millioner kroner af til køb af varmepumper til fjernvarme. For lidt, lyder det.

Den grønne omstilling i energisektoren får et lille skub, når et bredt flertal i Folketinget afsætter 53 millioner kroner til en særlig etableringsstøtteordning.

Den er målrettet 160 små kraftvarmeværker, som i dag fyrer med naturgas, og som overvejer at anskaffe sig en eldrevet varmepumpe, der kan udnytte den voksende mængde grønne strøm, der bliver produceret herhjemme.

- Elektricitet fra vindmøller og solceller erstatter i disse år fossile brændsler med hastige skridt.

- Derfor skal rammevilkårene være i orden, så fjernvarmeværkerne kan vælge billige og grønne alternativer, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i en pressemeddelelse.

Puljen er særligt aktuel, fordi statsstøtten til kraftvarmeproduktion på de naturgasfyrede kraftvarmeværker bortfalder om halvandet år.

Men den er ikke stor nok, hvis man spørger vicedirektør i brancheforeningen Dansk Fjernvarme Kim Behnke.

- Vi er glade for, at Folketinget rækker en hånd ud til de værker, der lige nu står og overvejer, hvad der skal ske fra 2019 og fremad.

- Men støtten rækker kun til omkring 20 af de 160 selskaber, så det er langt fra alle, der kan få glæde af den, siger han.

Dansk Fjernvarme så gerne, at brugen af varmepumper blev mere udbredt i fjernvarmesektoren.

Det kræver imidlertid, at afgifterne på el til opvarmningsformål bliver sat ned.

Helt konkret foreslår foreningen en halvering af den nuværende afgift. Det vil ifølge Dansk Fjernvarmes beregninger koste en milliard kroner årligt.

/ritzau/