Slag, spyt og trusler på livet: 14 påbud på to år til institution
Specialinstitutionen Kofoedsmind har fået en række påbud fra Arbejdstilsynet for vold og farlige arbejdsforhold. Foto: Christian Als / Ritzau Scanpix
Specialinstitutionen Kofoedsminde for udviklingshæmmede kriminelle har de seneste to år fået 14 påbud fra Arbejdstilsynet for vold og farlige arbejdsforhold.

Siden december 2016 har Arbejdstilsynet givet specialinstitutionen Kofoedsminde 10 påbud og fire strakspåbud for at bryde arbejdsmiljøloven. Det viser en aktindsigt, som Fagbladet FOA har fået.

Alle påbud er givet på de sikrede eller særligt sikrede afdelinger, hvor udviklingshæmmede kriminelle bor. De er dømt for blandt andet brandstiftelse, mord, voldtægt og pædofili.

Lars Peter Sønderbo Andersen er psykolog og forsker ved Arbejdsmedicinsk Klinik. Ifølge ham er 14 påbud mange på to år.

- Det plejer at være sådan, at når en arbejdsplads får et påbud, så får de løst problemet. Det tyder på, at problemerne ikke bliver løst her," siger han.

Ordet 'vold' går igen i ti ud af 14 påbud. Flere gange påtaler Arbejdstilsynet, at Kofoedsminde skal forebygge og reducere vold og trusler mod de ansatte, som blandt andet har oplevet slag, spyt og trusler på livet fra beboerne.

Flere påbud påtaler også, at der ikke er nok flugtveje i tilfælde af farlige situationer, og af tre strakspåbud fremgår det, at håndtering af køkkenknive ikke udføres forsvarligt.

Ifølge Arbejdstilsynet er det problematisk, at knivene skal fragtes fra et depot til køkkenet, når de skal bruges. Der er risiko for, at en beboer vrister kniven ud af hænderne på en ansat og anvender den mod den ansatte, skriver Arbejdstilsynet.

Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, mener, at de mange påbud tyder på manglende ledelse og manglende systematik i arbejdsmetoden.

- Jeg er stærkt, stærkt bekymret for de medarbejdere, der er på Kofoedsminde. Noget af volden kan man ikke undgå, men man kan forebygge rigtig meget, siger han.

Kay Jokil, forstander på Kofoedsminde, har ikke ønsket at deltage i et interview med Fagbladet FOA. På mail skriver han blandt andet, at ethvert påbud er et for meget.

Beboernes mange udfordringer gør, at personalet på Kofoedsminde generelt er mere eksponeret for vold:

”Samlet set betyder det, at vold og trusler desværre er en del af vores dagligdag. Det er sådan set derfor, vores beboere er på vores sikrede institution. Vold og trusler kan ikke undgås, men vi arbejder benhårdt på at beskytte vores medarbejdere og minimere risikoen,” skriver han på mail via Region Sjællands presseafdeling.

 

Fagbladet FOA
via Listen To News