Slår alarm over tvungent overarbejde: "Det her er kun første skridt"
- Med den her overenskomst gav man arbejdsgiverne en hammer, som de kan slå de ansatte i hovedet med, siger stilladsarbejder Thomas Strømsholt til Avisen.dk. Foto: Privat
Selvom arbejdsgiverne i byggeriet ikke gør brug af en ny omstridt mulighed for at beordre arbejdsuger på op til 42 timer, er stilladsarbejder Thomas Strømsholt stadig vred over den nye ordning.

- Selvfølgelig bruger de ikke den nye ordning. De er jo ikke dumme, for de ved godt, at det vil give os noget at protestere over, og gøre modstanden endnu større.

Reaktionen er hård og kontant fra stilladsarbejder Thomas Strømsholt ovenpå nyheden om, at der knap halvandet år efter de seneste overenskomstforhandlinger ikke har været nogen sager om tvungent overarbejde i byggeriet. 

Netop spørgsmålet om tvungent overarbejde skabte stor vrede og lagde grunden til bevægelsen "Nej til 42 timer", som Thomas Strømsholt stadig er en central del af. 

Vreden skyldtes en bestemmelse i den nye overenskomst, der tillod arbejdsgiverne i byggeriet at diktere arbejdsuger på op til 42 timer. 

Stilladsarbejder Thomas Strømsholt ved en blokade af 3F's hovedkontor i København i forbindelse med sidste års overenskomstforhandlinger. Foto: Peter Christian Nielsen / Fagbladet 3F

Og selvom den nye ordning tilsyneladende ikke bliver brugt, mener Thomas Strømsholt bestemt ikke, at protestbevægelsen har været med til at sprede unødig frygt eller har udtjent sin levetid.  

- Med den her overenskomst gav man arbejdsgiverne en hammer, som de kan slå de ansatte i hovedet med, hvis de ikke vil makke ret og indgå frivillige aftaler om fleksibel arbejdstid, siger Thomas Strømstholt.

- Og vi mener, at de fik den alt, alt for billigt, og derfor fortsætter vi også med at kæmpe for, at den her mulighed for at beordre tvungent overarbejde bliver fjernet igen, tilføjer han. 

Rive ud af rillen 

Thomas Strømsholt var selv med til at sætte protesten mod den nye overenskomst i søen, og ifølge ham var det egentlig et tilfælde, at modstands-kampagnen kom til at handle så ensporet om arbejdstid. 

- Der var rigtig mange andre ting, vi også gerne ville sætte fokus på, men ligeså snart, vi smed "Nej til 42 timer"-logoet på Facebook, kørte det derudaf. Den var simpelthen ikke til at rive ud af rillen igen, siger Thomas Strømsholt. 

- Det fortalte os én ting, og det er, at folk virkelig ikke kan lide at blive truet til at arbejde mere, for de er pressede nok i forvejen, siger han. 

Første skridt

Spørger man Thomas Strømsholt, bliver spørgsmålet om arbejdsgivernes ret til at diktere ansattes arbejdstid også et stort tema ved kommende overenskomstforhandlinger. 

- Den her 42-timers ordning er jo kun første skridt. For arbejdsgiverne har set, at de ret billigt kan få trumfet deres krav igennem på det her område, og hvis jeg var dem, ville jeg da bare blive ved, siger den 35-årige stilladsarbejder.