Skyskraber skifter form
En reovultion af en skyskraber er på vej i Dubai. Alle etager kan rotere, og højhuset ændrer altid udseende

Tryk på en knap, og hele 80. etage drejer en omgang om sig selv. Sådan vil fremtiden se ud i den skyskraber, arkitekten David Fisher vil bygge.

Skyskraberen med navnet Dynamic Tower er en revolution inden for højhuse, og arkitekten forventer, at den 80 etager høje bygning står klar i oliestaten Dubai i 2010.

Den nyskabende skyskraber bygges omkring en fast søjle, hvor etagerne konstant roterer, automatisk omkring i forskellige mønstre. På den måde skifter den form ustandseligt. Køber en ejer en hel etage, kan han med et tryk på en knap dreje sin lejlighed 360 grader rundt.

»Det er den første bygning, der roterer, bevæger sig og ændrer form. Denne bygning ser aldrig ens ud. Ikke en eneste gang i livet,« sagde Fisher på et pressemøde.

Fantastisk vanvittigt

Bygningen kommer til at koste 3,3 milliarder kroner, og benytter sig af topmoderne teknologi. Vandtilslutningen er for eksempel inspireret af teknologi, der gør det muligt at tanke fly op i luften, og bygningen skal drives af el- og solkraft.

Arkitekt Peter Sørensen kalder ideen »fantastisk«, men også »vanvittig«.

»Det er en vild vision, og den kan nok godt lade sig gøre teknisk, men der er mange udfordringer i det. Jeg tror godt, vi kan risikere, at det ender som et fantasiprojekt, der ikke bliver gennemført – og jeg tror slet ikke på, at det står klart i 2010,« siger Peter Sørensen, der er lektor på Kunstakademiets Arkitektskole.

David Fisher er dog allerede begyndt at sælge lejlighederne, der begynder ved 18 millioner kroner. Han regner med, at byggeriet begynder i løbet af få uger.

faktaboks
via Listen To News