Skudmassakre åbner debat om USAs våbenlov
Skudmassakren i Colorado, USA, åbner nu op for en debat om den amerikanske våbenlovgivning.

Skudmassakren i Colorado, der indtil videre har kostet 12 livet og såret yderligere 50, sætter nu den amerikanske våbenlovgivning til debat.

New Yorks borgmester, Michael Bloomberg, der er fortaler for en strammere våbenlovgivning, opfordrer præsident Obama og den republikanske præsidentkandidat, Mitt Romney, til at sætte våbenloven på dagsordenen i valgkampen.

- Måske er det nu tid til, at de to personer, der vil være præsident i USA, fortæller os, hvad de vil gøre ved det her, fordi det er helt tydeligt et problem i hele landet, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

Også hos græsrodsorganisationen Violence Policy Center mener man, at skudmassakren i Colorado, hvor en ung mand skød løs på biografgæster, giver anledning til at stille spørgsmålstegn ved den amerikanske våbenlov.

- Der er visse skudepisoder, der ganske enkelt får amerikanerne til at stoppe op og se på våbenloven. Og dette er nok en af dem, siger Josh Sugarmann, der er foreningens formand, ifølge AFP.

I Det Hvide Hus fortæller en af Obamas talsmænd, at præsidenten mener, at man skal beskytte forfatningen, der giver enhver lov til at bære våben, men at man samtidig skal sørge for, at dem, der ifølge loven ikke bør få fingre i våben, heller ikke får det.

Og det sidste mener talsmanden også, at "der sker fremskridt med".

Men med cirka 31.500 dødsfald om året som følge af skud (ifølge det statslige agentur for sygdomskontrol, Centers for Disease Control), mener Josh Sugarmann ikke, at præsident Obama har gjort nok.

- Vi er meget skuffede over præsidenten med hensyn til våbenproblemet. Vi håber, at han bevæger sig videre fra sympati med ofrene til reel handling, siger han og henviser til Obamas tale fredag, hvor præsidenten sender tanker til de pårørende til de dræbte.

/ritzau/AFP