Skrotning af Obamacare vil rive tæppet væk under millioner
Mange amerikanere har demonstreret mod Republikanernes plan om at skrotte Obamacare. Senatet mangler fortsat at vedtage forslaget. En rapport viser, at skulle det blive vedtaget, vil millioner af amerikanere stå uden forsikring i tilfælde af sygdom. (Arkivfoto) Foto: Nicholas Kamm/AFP
Får Republikanerne indført en ny sundhedsordning, vil over 50 millioner stå uden dækning i tilfælde af sygdom.

Antallet af amerikanere uden en sundhedsforsikring vil næsten blive fordoblet, hvis forhenværende præsident Barack Obamas sundhedsordning bliver skrottet til fordel for den ordning, som Republikanerne forsøger at få igennem i Kongressen.

I 2026 vil 51 millioner mennesker i USA mangle en forsikring, der kan hjælpe til med at dække udgifter til medicin og sygehusophold.

Hvis Obamacare derimod fortsat gælder til den tid, vil antallet af personer uden en sundhedsforsikring være 28 millioner. Altså 23 millioner færre.

Det viser en rapport onsdag fra Kongressens Budgetkontor (CBO). At skifte Obamacare ud med Republikanernes ordning vil ifølge rapporten skære 119 milliarder dollar af USA's underskud i løbet af det kommende årti.

CBO er et uafhængigt organ i Kongressen, som regner på konsekvenserne af love.

I dette tilfælde er udgangspunktet det forslag til en sundhedsordning, som Repræsentanternes Hus i begyndelsen af maj stemte for.

Der var tale om et snævert flertal med 217 stemmer for at bytte reformerne ud med hinanden. 213 stemte imod, skriver dpa.

Forslaget vil afskaffe store dele af Obamas sundhedsreform.

Men Kongressens andet kammer, Senatet, skal også give grønt lys, og det er langt fra givet. Også selv om præsident Donald Trump allerede sejrsikkert har erklæret Obamacare for død og begravet.

Onsdag erkendte Senatets flertalsleder, republikaneren Mitch McConnell, at han kæmper en svær kamp for at skrabe det nødvendige antal stemmer sammen.

En afskaffelse af Obamacare har været et af Trumps vigtigste valgløfter.

Samtidig er Obamacare en af de få ting, som politikerne i Det Republikanske Parti gennem de seneste år har været enige om at bekæmpe.

I syv år har Republikanerne uden held forsøgt at skrotte Obamacare, som bliver beskyldt for at have sendt forsikringspriserne i vejret.

/ritzau/Reuters