Skraldemanden Jeppe har nedlagt arbejdet: Vi bliver truet til at arbejde over
Skraldemand Jeppe Hansen nedlægger arbejdet, fordi han er rasende over for meget overarbejde. Foto: Privat
Skraldemænd i Vejle er så utilfredse med systematisk overarbejde, at de nu har nedlagt arbejdet på tredje døgn.

Alle husstande i Vejle har siden i lørdags ikke fået afhentet skrald på grund af strejke blandt skraldemænd i RenoNorden.

Planen var ellers, at medarbejderne ville genoptage arbejdet mandag morgen, men det skete ikke.

Medarbejderne er utilfredse med for meget overarbejde og strenge krav fra ledelsen i RenoNorden.

Tirsdag morgen mødes medarbejdernes tillidsmand, Jeppe Hansen, med ledelsen for at drøfte situationen. Her håber han, der kan findes en løsning, men der er ingen garantier.

- Vi vil jo gerne finde en løsning, så borgerne kan få tømt deres skraldespande. Det hober sig jo op. Men vi har haft systematisk overarbejde siden april sidste år, og det kan vi ikke holde til i længden, siger Jeppe Hansen til Avisen.dk.

Svend-Åge Hansen, faglig sekretær i 3F Vejle og tidligere skraldemand, vil også deltage i morgendagens forsoningsmøde, og han forstår godt, at skraldemændene i Vejle har nedlagt arbejdet.

Uger med 50-60 timers arbejde 

- Det er helt horrible forhold, de bliver mødt med. Det har stået på siden april sidste år, og i efteråret havde nogle medarbejdere arbejdsuger på op imod 50-60 timer. Nogle er blevet truet med skriftlige advarsler, hvis ikke de sagde ja til at arbejde over, siger Svend-Åge Hansen.

Det hårde arbejdsmiljø i RenoNorden har ifølge Svend-Åge Hansen ført høj sygefravær med sig. Han fortæller, at fraværet sidste efterår lå på 30-40 procent. Og når stemningen er dårlig, så påvirkes arbejdsmiljøet i negativ retning, forklarer han.

Ifølge Svend-Åge Hansen overtog RenoNorden driften af renovationsarbejdet i Vejle Kommune i april sidste år. Siden dengang har overarbejdet bare skudt i vejret, lyder kritikken.

Det tidligere firma, Meldgaard, havde skraldebiler med tre tømningskamre, hvor tre skraldespande kunne tømmes samtidig. RenoNordens biler har angiveligt kun ét kammer, og medarbejderne er derfor meget længere om at udføre arbejdet i dag, fortæller Svend-Åge Hansen.

Ledelsen erkender 

Ifølge Jeppe Hansen vil han og kollegagerne meget gerne tilbage i arbejde. 

- Det er ikke til at vide, hvad der kommer til at ske på mødet i morgen. Men vi vil meget gerne tilbage i arbejde, men hvad løsningen bliver, det ved jeg ikke. Om der skal ansættes flere medarbejdere, eller om vi skal investere i flere skraldebiler, er ikke til at sige, siger han.

Ledelsen i RenoNorden erkender da også, at der over længere tid har fundet systematisk overarbejde sted. Men de er overbevist om, at der snart findes en løsning.

- Vi har planer om at ansætte nogle flere medarbejdere, og samtidig skal vi også blive bedre til at lære nye folk op. Det er noget af det, vi skal kigge på, siger Karsten Linderskov, administrerende direktør i RenoNorden.

Han anerkender ikke billedet af, at ansatte er blevet truet til at arbejde over. Men folk skal køre deres ture færdige, når de er på arbejde, slår han fast.

RenoNorden dækker alle husstande i Vejle Kommune.