Skolepiger skærer sig til blods
Stadig flere børn og unge skærer sig til blods eller skader sig på anden vis, viser undersøgelse blandt danske skoleelever.

Læs også: Selvskaderi - et råb om hjælp

I hver skoleklasse sidder op mod fire piger, som har gjort vold mod sig selv ved at skære, forgifte, brænde eller på andre måder skadet sig med vilje.

»Før skar jeg mig på benene, fødderne og armene. Nu sker det, hvor andre ikke kommer. Mellem tæerne, på hælen, i knæhaserne og lysken. Jeg brænder mig også med cigaretter og en lighter i hælen,« skriver en anonym pige på 15 år over chatsitet Arto.

Undersøgelser blandt danske skoleelever viser, at 11 til 17 procent af pigerne har en selvskadende adfærd, mens det samme gælder fem procent af drengene, oplyser Den Almindelige Danske Lægeforening.

Selvskadende adfærd kan være en krisereaktion på almindelige pubertetsproblemer som kærestesorger eller uvenskaber.

»Andre gange er det udtryk for en alvorlig psykisk lidelse eller personlighedsforstyrrelse, siger overlæge Morten Kjølbye, Psykiatrisk Hospital i Århus. Han arbej­der med unge, der stadig har problemer i tyverne.
De selvskadende unge er ikke opdraget til at håndtere deres følelser.

»Det slår igennem i puberteten, når de skal danne deres egne relationer til venner og kærester. Man skal kunne klare at blive uvenner og så blive gode venner igen,« siger Morten Kjølbye.