Skiskytte bedst til langrend
Verdens bedste skiskytte, norske Ole Einar Bjørndalen, er godt på vej til også at blive den bedste, når det kommer til langrend.

Når der på lørdag løbes world cup i langrend i franske La Clusaz, er en nordmand blandt favoritterne. Det er der intet usædvanligt i. Det opsigtsvækkende er, at denne nordmand sædvanligvis overhovedet ikke er langrendsløber, men derimod skiskytte.

32-årige Ole Einar Bjørndalen er verdens bedste skiskytte nogensinde. Nu vil han også være verdens bedste langrendsløber. Og meget tyder på, at det ikke er en umulig drøm. Den 18. november stillede Bjørndalen op i et world cup-løb i langrend. Og selvom nordmanden aldrig før havde løbet et world cup-løb i langrend, satte han hele verdenseliten på plads. I mål var Bjørndalen 23 sekunder hurtigere end nummer to.

På lørdag fravælger nordmanden et world cup-løb i skiskydning for igen at prøve kræfter med langrend. Målet er at blive verdens bedste, både med og uden gevær. Ole Einar Bjørndalen satser på at vinde ved verdensmesterskaberne i langrend i Japan til februar.

»Skal jeg kunne følge med i et VM, må jeg også koncentrere mig lidt om langrend,« siger Bjørndalen til NRK.

Den 32-årige nordmand har været helt suveræn i skiskydning i denne sæson og har vundet alle sæsonens fem world cup-løb. Desuden vandt han også de tre sidste i sidste sæson, så samlet har han vundet otte world cup-løb i skiskydning i træk. I det seneste løb vandt Bjørndalen med to minutter og otte sekunder, en af de største sejrsmargins nogensinde i skiskydning.

»2.08 er godt. Rigtigt godt. Alt for godt,« sagde Bjørndalen efter sejren til det norske nyhedsbureau NTB.

Og skiskytten er helt suveræn.

»Efter min mening er Ole Einar den bedste skiskytte, verden nogensinde har set,« siger den norske assistenttræner Joar Himle til Nettavisen.

I denne sæson har Bjørndalen været så suveræn, at han har dræbt al spænding.

»Nu håber jeg, at langrend frister ham mere end skiskydning. Så undgår vi ham,« siger konkurrenten Lars Berger med beundring i stemmen til Aftenposten.

Det er ikke på grund af Ole Einar Bjørndalens evner til at skyde, at han er så suveræn. Sidste sæson, hvor Bjørndalen vandt den samlede world cup, var han blot den 36. bedste skytte. Det er hans evner på ski, der gør ham unik.

»At han er blevet en god langrendsløber, er ingen overraskelse. Som 16-årig vandt han det norske mesterskab både i skiskydning og i langrend. Det er det, at han har blevet så god til at skyde, som er det mest imponerende,« siger skiskydningstræneren Audun Svartdal, der har kendt Bjørndalen siden teenageårene til Aftenposten.

Ifølge trænere og konkurrenter er det Ole Einar Bjørndalens evne til at fokusere, der gør ham til en ener.

»Han er god til at plukke en bestemt ting ud og træne den til den sidder,« siger assistenttræner Joar Himle.

Ole Einar Bjørndalen har blandt andet trænet sin evne til at fokusere ved at gå på brændende kul.

Langrendsløberne ser ikke frem til at skulle kæmpe mod den suveræne nordmand i fremtiden. Det norske langrendstalent Petter Northug frygter simpelthen, at Ole Einar Bjørndalen også i langrend vil være så suveræn, at han ødelægger spændingen. Det kan ske allerede når de løber i La Clusaz på lørdag.

»Da han vandt langrendet i Gällivare, synes jeg, han gik uhyggeligt godt. Han var i en klasse for sig. Er han i samme form i La Clusaz, er jeg rimeligt sikker på, at han kommer til at sprænge feltet. Hvis Ole stikker, så må vi andre bare kæmpe om anden- og tredjepladsen,« siger Petter Northug halvt for sjovt halvt i alvor til Nettavisen.

Ole Einar Bjørndalen nærmer sig med hastige tag rekorden som den mest vindende vintersportsudøver nogensinde. Rekorden indehaves i øjeblikket af den svenske legende Ingemar Stenmark, der vandt 86 alpine world cup-løb. Ole Einar Bjørndalen er oppe på 69 sejre, og hvis han fortsætter sejrstempoet, er rekorden inden for rækkevidde. 32-årige Bjørndalen har i hvert fald ingen planer om at stoppe karrieren. Han satser på OL i 2010, men udelukker ikke, at han som 40-årig stiller op i 2014.