Skilsmisseferie? Sådan passer I på barnet
Forventningsafstem inden ferien, råder ekspert. Så ved du, barnet og den anden forælder, hvad de andre drømmer om og forventer af ferien. (Arkivfoto) Colourbox/Free
Savn, dårlig samvittighed og tårnhøje forventninger. Børns Vilkår guider her til, hvad skilsmisseforældre bør afklare inden vinterferien.

Vinterferien er lige om hjørnet, og for børnefamilierne skulle det gerne være anledning til kvalitetstid og gode oplevelser.

Men for nogle skilsmissebørn ender ferien med gråd, bekymringer og dårlig samvittighed, fortæller Børns Vilkår.

Derfor er det vigtigt, at I allerede nu taler med barnet om rammerne for vinterferien, råder seniorkonsulent Bente Boserup.

- Vi ved fra Børnetelefonen, at børnene hader, når der er usikkerhed eller uenighed forældrene imellem. Så barnet skal vide, hvad der skal foregå, og vide, at begge forældre bakker op om det, siger hun.

Når I som forældre aftaler, hvordan vinterferien skal strikkes sammen, er det vigtigt, at I tager hensyn til barnets alder, egne ønsker og holdninger, råder Statsforvaltningen i deres skriftlige anbefalinger for samvær.

Når rammerne er på plads, er det vigtigt, at du bakker op om ferien - også selv om barnet ikke skal rejse med dig, siger Bente Boserup.

Så tal om turen, og vis begejstring.

- Så kan barnet også gå og glæde sig til ferien, siger hun.

Hvis du derimod er den, der skal rejse med barnet, er det vigtigt, at du er realistisk omkring, hvad – og hvor meget – I skal lave på turen.

Igen råder Statsforvaltningen til, at I tilpasser programmet til barnets behov og tager hensyn til barnets alder. For barnet vil ofte have mange forventninger og glæde sig til ferien og de oplevelser, som knytter sig til den.

Op til afrejse er det vigtigt, at barnet bliver sendt godt ud af døren af den forælder, som ikke skal med.

- Det er vigtigt, at den voksne viser, at "jeg skal nok have det fint, og jeg synes, det er dejligt, at du skal afsted". Så sidder barnet ikke tilbage med en følelse af, at det forlader mor eller far, og at det er rigtig synd, siger Bente Boserup.

Hun understreger, at det er helt okay at savne som forælder. Men dit eget savn er noget, du skal tale med andre voksne om – ikke barnet.

Ellers kan barnet føle sig som en lus mellem to negle eller føle sig nødsaget til at tale dårligt om ferien.

- Børn er rigtigt gode til at opdage, hvad de voksne vil have. Derfor kan barnet sagtens have en rigtig fin ferie med den ene forælder, men alligevel fortælle den anden, at barnet meget hellere vil være derhjemme, siger Bente Boserup.

Hvis du er den forælder, som skal på ferie med barnet, skal du også passe på dine egne forventninger.

Det gælder i alle familier, men især i skilsmissefamilier, hvor man kun ser sit barn hver anden uge, og måske derfor gerne vil gøre det dobbelt så godt, mener seniorkonsulenten.

- Pas på, du ikke får så store forventninger, at I begge to knækker nakken, og det slet ikke bliver hyggeligt før den sidste dag. For barnet kan også godt mærke, hvis der er meget store forventninger, siger hun.

/ritzau fokus/

Af Cecilie Lyngberg/ritzau fokus/
via Listen To News