Skilsmissebørn er mere usunde
De unge bliver mere og mere sunde, undtagen skilsmissebørn eller unge, der tager en erhvervsuddannelse ? de har nemlig en mere usund livsstil

Smøger, alkohol, stoffer og manglende motion. Unge i dag er bare usunde. Tror vi.

Men faktisk er det ikke så slemt endda, for unge bliver sundere og sundere, viser en undersøgelse foretaget af Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse.

De har kigget på udviklingen i unges motionsvaner, rygevaner, forhold til alkohol og forhold til stoffer.

På Strøget i København møder vi en gruppe unge fra Ørestadens Gymnasium. De mener selv, at de lever forholdsvis sundt.  Et par stykker dyrker motion, kun en enkelt ryger ved festlige lejligheder, mens de allesammen siger nej tak til stoffer.

»Jeg drikker slet ikke. Jeg kan sagtens have det sjovt uden,« fortæller Mirabella Tyrpark på 17, mens Claudia Lindegaard dog må indrømme, at hun drikker næsten hver weekend.

Til gengæld ryger hun ikke og sørger for at dyrke motion. Men selvom unge måske nok er bevidste om en sund livsstil, spiller den sociale baggrund også ind på de unges forhold til sundhed.
Ifølge undersøgelsen er der store forskelle i unges adfærd og sundhed, når man kigger på faktorer som uddannelsessted, og hvorvidt forældrene er skilt eller ej.

Der er flere rygere på erhvervsuddannelser end på de alment gymnasiale uddannelser.
Og blandt unge, der ikke går på nogen uddannelse, er der dobbelt så mange, der har røget hash.

»Vi har helt sikkert indtrykket af, at dem, der går på teknisk skole, drikker, ryger og fester mere. Vi er måske lidt mere seriøse på gymnasiet. Men vi har måske også valgt gymnasiet, fordi vi er stærkere,« forklarer 17-årige Alexander Winther.

Flere rygere
Samtidig er der 10 procent flere rygere blandt unge med forældre, der er skilt end unge med forældre, der ikke er skilt.

»De usunde vaner hænger i høj grad sammen med trivsel, og unge fra skilsmissefamilier har risiko for dårligere trivsel. Samtidig har skilsmisseforældre færre ressourcer til at følge med i børnenes liv,« forklarer specialkonsulent Anne-Marie Sindballe fra Sundhedsstyrelsen.

Det er projektchef Gert Allan Nielsen fra Kræftens Bekæmpelse enig i.

»Den generelle tendens i unges livsstil er positiv. Men der er en slange i paradis, for vi har ikke fået bugt med den sociale ulighed. Den er måske endda stigende,« mener Gert Allan Nielsen.