Skift til varmepumpe og spar 5.000 kr. årligt
Varmepumper fungerer ved at flytte energi fra et lavere temperaturniveau (omgivelserne) til et højere temperaturniveau (husets opvarmningssystem). Dette sker ved, at et kølemiddel skiftevis fordampes og kondenseres. Processen er identisk med den, der foregår i et køleskab, men med en varmepumpe føres der energi ind i bygningen, hvor der i et køleskab føres energi ud af skabet, oplyser Energistyrelsen på ens.dk. Foto: LOOP HANNE/free
Trods lave oliepriser kan danske boligejere score kassen ved at udskifte den sorte fyringsform med en energieffektiv varmepumpe.

Verdensmarkedet svømmer i billig olie fra Mellemøsten, der har fået prisen på fyringsolie til at falde med næsten 30 procent på tre år.

Men trods de laveste oliepriser i mere end ti år er der stadig penge at spare ved at droppe det fossile brændstof og udskifte sit oliefyr med en energieffektiv varmepumpe.

Et konservativt regnestykke fra energiselskabernes interesseorganisation Dansk Energi viser, at en gennemsnitsfamilie kan barbere 5.000 kroner af husholdningsbudgettet om året med en varmepumpe, der udnytter energi fra omgivelserne.

- Hvis du har et oliefyr og bruger 2.000 liter fyringsolie om året, koster det 15.000 kroner. Varmepumpen bruger 6000 kilowatt om året til en pris af cirka 10.000 kroner. Dermed sparer du 5.000 kroner, siger chefkonsulent i Dansk Energi Richard Schalburg.

En varmepumpe er dog dyrere at købe end et nyt oliefyr. Og derfor skal forbrugerne være villige til tænke langsigtet i forhold til økonomien.

Et nyt oliefyr koster omkring 50.000 kroner, hvor varmepumpen koster i omegnen 90.000 kroner fra ny.

- Hvis du lægger de 40.000 kroner ekstra for varmepumpen, tilbagebetales beløbet på otte år, hvis vi regner med de nuværende priser. Og derefter har du på 15 år sparet 75.000 kroner, siger Richard Schalburg.

Ifølge Energistyrelsen findes der omkring 200.000 oliefyr i de danske husstande, men i mange huse supplerer man med brændeovn for at mindske varmeudgifterne.

I øjeblikket bliver der solgt fra 5.000 til 7.000 varmepumper om året. Men det tal måtte gerne være dobbelt så højt, siger fuldmægtig i Energistyrelsen Troels Hartung.

- Udskiftningen skal selvfølgelig ske i takt med, at folk alligevel skal udskifte deres oliefyr. Men der er grundlæggende tre barrierer, nemlig at det er en stor investering for folk, at rådgiverne ofte ved for lidt om varmepumper, og at forbrugerne er usikre på økonomien i at skifte, siger han.

Oliefyr vs. varmepumpe:

Den nuværende pris på fyringsolie svarer til omtrent 70 øre per kWh varme.

Den tilsvarende energipris for en elektrisk varmepumpe er ca. 50 øre per kilowatttime.

Det skyldes, at varmepumpen typisk leverer tre kWh varmeenergi, for hver kWh strøm, den bruger.

Kilde: Dansk Energi

/ritzau/FOKUS