Skat tjener fedt, når du køber en bolig: "Driver rovdrift på boligkøberne"
Arkivfoto. Foto: Martin Ballund / Ritzau Scanpix
Skat tjente sidste år næsten 100 gange mere, end hvad det koster at drive tinglysningssystemet.

Mens de stigende boligpriser har gjort ondt på dem, der har købt bolig i hovedstadsområdet de seneste år, så har prisfesten lunet godt i statskassen.

På bare fem år er statens indtjening på såkaldte tinglysninger steget fra 4,6 milliarder i 2013 til 6,8 milliarder i 2018, viser tal fra Skat.

Det skriver DR P4 København.

Stigningen skyldes med al sandsynlighed det hede boligmarked med mange bolighandler og priser, der har taget himmelspring.

Og da størrelsen på boligkøberens tinglysningsafgift afhænger af prisen på boligen, så kan tinglysningen hurtigt løbe op i et beløb, der svarer til et nyt køkken eller en rejse til Thailand.

Det, du får i en tinglysning, er statens officielle registrering af, at det er dig, der ejer grunden. Det foregår i dag via et login med nem-id på tinglysning.dk.

Hos Parcelhusejernes Landsforening, der repræsenterer parcelhusejerne i Danmark, kalder man afgifterne en skjult skat og en rovdrift på boligkøberne.

- Når man skal have et kørekort, et pas eller offentlige attester, som man kun kan få et sted – herunder altså også en tinglysning – så er det altså noget svineri, at man lægger en ekstra skat på, siger Allan Malskjær, der er formand i Parcelhusejernes Landsforening, til DR P4 København.

Han mener, at tinglysningsafgiften burde have en størrelse, så det svarer til, hvad det koster at drive tinglysningssystemet.

- Tinglysningssystemet er til for, at vi skal vide, hvem der skylder hvad og hvorfor. Resten af beløbet, der lægges oveni, er en ren skat.

Skat brugte i 2017 74 millioner kroner på at drive tinglysningssystemet, oplyser Domstolsstyrelsen til DR P4 København.

Det svarer til, at Skat sidste år tjente sin udgift på tinglysninger hjem næsten 100 gange.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har overfor DR P4 København afvist at svare på, hvorfor Skats indtjening er steget så meget på tinglysninger, og om han mener, at det er et problem.

Men regeringskollegaerne fra De Konservative mener i høj grad, at der burde kigges på det.

- Det overrasker mig, at det er så store tal. Det her er en skjult boligskat for boligejerne, siger boligordfører for De Konservative, Anders Johansson, til DR P4 København.

Han mener slet ikke, der burde være overskud på tinglysningsafgifterne, og vil have lavet hele boligskattesystemet om.

Han får dog ikke opbakning fra støttepartiet Dansk Folkeparti.

Skatteordfører Dennis Flydtkjær (DF) mener, det kan være fint, at der er en udgift forbundet ved at købe en ny bolig. Og han ønsker ikke at bruge penge på at fjerne statskassens store indtægtskilde.

- Hvis man skulle have nogle penge tilovers på finansloven, så er det ikke lige tinglysningsafgiften, jeg synes, skulle sænkes. Så vil jeg hellere sænke skatten i bunden, siger han til DR P4 København.

 

DR København