SKAT pudser hunde på lyssky arbejdskraft
Skat må af og til bede om hjælp fra politiets hundepatruljer, når Skat skal fange illegale arbejdere på danske byggepladser.
Foto: Colourbox
SKAT oplever jævnligt, at folk stikker af, når de besøger byggepladser. De henter hjælp fra toptrænede politihunde, der kan stoppe den illegale arbejdskraft.

Når SKAT tropper op på landets byggepladser, oplever de med jævne mellemrum, at arbejderne tager flugten for at undgå ubehagelige spørgsmål om arbejdstilladelser, manglende skatteindbetaling med videre.

I flere tilfælde er SKAT’s strategi at vende tilbage til flugtscenen med hjælp fra toptrænede politihunde, der lynhurtigt kan sætte en stopper for enhver flugt.

Det oplyser Allan Kok, specialkonsulent og landsdækkende koordinator for SKAT’s indsats mod social dumping.

Ingen løber fra en politihund

”Vi har ikke beføjelser til at løbe efter folk. Det har politiet. Hvis folk er lige så hurtige som Kipketer, så kan det også knibe for politibetjente, men vi har endnu ikke oplevet nogen, der kunne løbe fra en politihund," siger Allan Kok.

Under SKAT og Arbejdstilsynets seneste koordinerede kontrolaktion i november stak fire udenlandske arbejdere eksempelvis af fra en byggeplads i Holbæk.

I onsdags vendte SKAT tilbage sammen med seks betjente og fem politihunde. Politihundene lagde en markant dæmper på lysten til at løbe fra myndighederne.

Haps, vi fik jer

”Vi genbesøgte i onsdags. Der havde vi hunde med på en af de byggepladser, hvor folk stak af. Denne gang var der kun en, der forsøgte at stikke af. Men det opgav han hurtigt op," siger Alan Kok.

De fire udlændinge havde dansk opholdstilladelse, men var ikke tilknyttet nogen virksomhed. Det var meningen, at de skulle arbejde sort, konkluderer SKAT.[pagebreak]

Der er sket, at folk stadig tog benene på nakken på trods at politi og hunde. Her er politihundene effektivt blevet brugt til at sørge for, at SKAT’s medarbejdere fik en mulighed for at identificere personerne.

BAT-Kartellet: Nødvendigt

Ifølge formanden for BAT-Kartellet, Peter Hougård Nielsen, er det i orden, at politihunde sættes ind i kampen mod social dumping.

”Når nogen løber, er det, fordi de ikke har gjort det, de skal ifølge lovgivningen. Vi kan ikke blive ved med at acceptere, at kriminaliteten fortsætter i byggeriet. Og det er det, vi snakker om her,” siger Peter Hougård Nielsen og fortsætter:

”Det er myndighedernes opgave at sørge for, at det ikke foregår. Når de finder ud af, at der foregår ulovligheder, så skal vi bare have det stoppet. Det gælder ligesom alle andre former for kriminalitet i samfundet."

Enhedslisten: For meget

Finn Sørensen, der er Enhedslistens ordfører for social dumping, mener, at politiet bør kunne klare opgaven uden at bruge hunde.

”Jeg synes, at det kommer ud af proportion. Politiet er vel udstyret med andre hjælpemidler og forhåbentlig en god kondition, så de kan fange folk, der flygter. Hvis man konstaterer sådan en situation på en arbejdsplads, må man vende tilbage og have en bedre overvågning,” siger Finn Sørensen.

Han erkender, at der kan være situationer, hvor det er nødvendigt at politiet bruger hunde. Men Finn Sørensen mener ikke, det er berettiget over for illegal udenlandsk arbejdskraft.

V: Lad SKAT og Politi vælge strategi

Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen, mener, at det skal være op til SKAT og Politi at vurdere, hvad der er behov for.

”Vi har masser af eksempler på, at samarbejde mellem politi og Skat har givet gode resultater. Det er kun naturligt, at de arbejder tæt sammen. De tager de redskaber i anvendelse, som de vurderer, at der er behov for," siger Torsten Schack Pedersen og fortsætter:

”Jeg har ikke hørt, at den måde hverken Politi eller SKAT har grebet deres opgaver an, har givet anledning til bekymring.