Skænderierne stoppede
Sønnen var på vej til at blive kriminel. Faren skældte ud, og ægteskabet knagede. Nu har flere måneders familieterapi været med til at sikre familiefreden.

Han kan stadig skælde ud og blive rasende. Men for det meste lader faren i familien være med at hæve stemmen.
»Jeg tænker stadig over at ændre vanerne. Inden jeg åbner munden, overvejer jeg meget, hvad jeg skal sige. Det er ikke altid lige nemt,« fortæller faren, som ikke ønsker at få sit navn frem i avisen.
I mange måneder har familien været i terapi, og forældrene har arbejdet på at ændre deres adfærd, så de kan få et bedre liv med deres søn. Det var ellers ved at gå helt galt. Sønnen har ADHD, som betyder at han har koncentrationsbesvær og utrolig meget energi. Lærerne syntes, han var uopdragen, og smed ham hjem fra skole, og efter et stykke tid begyndte han at hænge ud med kriminelle unge.
»Jeg havde det rigtig dårligt som forælder. Min søn blev bare sur, når vi forsøgte at blande os, og holdt sig væk hjemmefra, fordi det var for surt at få skældud,« fortæller faderen i dag.
Sønnen var ved at melde sig helt ud af familien, holdt sig væk fra familiefødselsdage og gad heller ikke tage på fælles ferie. En dag troppede politiet op i hjemmet og afhørte ham om et tyveri af mp3-afspillere og mobiltelefoner, som de kriminelle venner havde begået.

Andre vaner

Forældrene skændtes højlydt om børneopdragelse, så de nærmede sig en skilsmisse. De skiftede sagsbehandler fire gange, inden de endelig blev tilbudt at komme i multisystemisk terapi, der retter sig mod hele familien.
»Jeg skulle lade være med at blive sur og skælde ud hele tiden,« fortæller faren om et af de råd, han fik af terapeuten. Tre-fire gange om ugen i flere måneder havde familien besøg af en terapeut, som langsomt fik forældrene og sønnen til at ændre adfærd. Sammen med terapeuten gennemgik de dagens problemer og fandt ud af, hvordan forældrene skulle handle, når der var en konflikt.
»I starten var der ét kæmpestort problem, men det fik vi delt op og arbejdede med en ting ad gangen,« fortæller faren.

Belnning og straf

Samtidig fik forældrene at vide, at de skulle belønne deres dreng, når han gjorde gode ting. Blandt andet aftalte de med sønnen, at han fik 20 kroner, hver dag han tog i skole, og det hjalp på pjækkeriet.
En mulighed kunne også være at give en tur i biografen eller nyt tøj i belønning. I terapien er det også meget brugt, at det får konsekvenser for den unge at bryde aftaler. For eksempel kan man forbyde computerspil nogle dage, konfiskere mobiltelefonen eller slukke for internetforbindelsen. Terapeuten forslog også, at sønnen skulle i ungdomsklub, så han blev dirigeret væk fra de kriminelle kammerater.

Familiefred

Efter terapien er forholdet i familien gradvist blevet bedre, så familien endda er begyndt at tage på ferie sammen. Sønnen går nu stabilt i skole.
»Det er helt fantastisk dejligt. Hvis vi ikke havde været i terapi, var det gået rigtig, rigtig skidt. Vi fik sat en stopper for kriminaliteten, inden det gik helt, helt galt, og det er vi meget glade for,« fortæller faren, som mener, at terapien også har reddet ægteskabet.
Alle problemer i familien er dog stadig ikke løst, men faren mener, at familien er nået meget langt. Fremover er de i stand til selv at klare de konflikter, der er, når man har teenagebørn.