Korrekt opbevaring af madvarer er for mange mennesker et af livets store mysterier. Skal det i skabet - eller skal det i køleskabet?
Den britiske kok Mimi Morley giver i Daily Mirror gode råd til, hvordan man opbevarer nogle af de mest almindelige fødevarer - som for eksempel verdens mest spiste frugt, bananen:
- Det er en udbredt misforståelse, at bananer skal holdes ude af køleskabet. Hvis du opbevarer dem køligt, når de har den ønskede modenhed, vil holdbarheden faktisk blive forlænget. Selv om skrællen bliver brun, vil indholdet forblive det samme og det kan forlænge holdbarheden med en uge, siger Mimi Morley.
Når det kommer til opbevaring af grøntsager og rodfrugter som fx kartofler og gulerødder, griber mange af os også tingene forkert an, lyder det fra kokken.
Hun siger, at mange mennesker gør den fejl, at de lader kartofler og gulerødder blive i plastik-indpakningen, når de placerer dem i køleskabet.
- Rodfrugter trives i mørke og tørre omgivelser med masser af ventilation. Men plastikposer skaber ofte fugt, og det skaber et miljø, der får dem til at rådne hurtigere, fortæller Mimi.
Og hvad så med agurken? Ja, denne grøntsag, som i virkeligheden er en frugt, er en af de lidt mere vanskelige at tilfredsstille. Agurken har det bedst, hvis den bliver holdt ude af køleskabet, da den reagerer negativt på alt for kolde omgivelser. Men den skal omvendt heller ikke ligge i solen. Agurken har det med andre ord bedst, når det er køligt, men ikke alt for koldt.
Appelsiner er en anden af favoritterne i de danske køkkener, og de orange frugter har det bedst i en frugtskål, da fugten i køleskabet kan ødelægge både skind og smag.
Bær som fx jordbær, hindbær, brombær og kirsebær skal til gengæld altid opbevares i køleskabet, mens frugter som abrikos, kiwi og mango ifølge kokken har bedst af en kombiløsning.
De har det bedst, hvis de får lov at modnes udenfor køleskabet, men når de når det foretrukne modningsniveau kan man med fordel sætte dem i køleskabet for at bremse modningsprocessen, forklarer hun.
Og hvad med chokolade, spørger du måske?
Ifølge chokoladeproducenten Cadbury har chokolade bedst af blive opbevaret lettere køligt og tørt som fx i et skab - i temperaturer under 21 grader - hvis kvaliteten skal bevares.