skånejob Jobbet dæmper angsten
I flere år levede Peter Bendtsen isoleret i sin lejlighed. Han var angst og forvirret, men et skånejob har styrket selvtilliden og givet ham mod til at handle.

En håndfuld salat bliver hurtigt placeret på brødet. Om en halv time er der frokost på Social- og Sundhedsskolen, og Peter Bendtsen har travlt med at lave sandwich i kantinen. Det er et ganske almindeligt arbejde, men for Peter Bendtsen er det en kæmpe omvæltning. »Jeg har fået noget at stå op til og en stak kollegaer, jeg holder meget af. Min hverdag er ikke bare tom og hul, hvor jeg sidder og ryger smøger og drikker spandevis af kaffe,« siger han.For snart to år siden fandt Gallojob et skånejob til Peter Bendtsen på 20 timer om ugen hos Social- og Sundhedsskolen i Århus. Psykiaterne mener, han har skizo-affektiv psykose. Tidligere har sygdommen betydet, at han har døjet med angst, koncentrationsbesvær og været meget alene i sin lejlighed. Flere gange kommanderede tankerne ham til at tjekke, om døren var låst, igen og igen.

Sjældent indlagt

Siden han har fået et skånejob, er tankerne begyndt at falde mere til ro, og det er to et halvt år siden, han sidst var indlagt på psykiatrisk hospital.»Jeg har større overskud og er bedre til at koncentrere mig. Det kan godt være, at der popper en negativ tanke op, mens jeg er på arbejde, men jeg er begyndt at lære at parkere tankerne,« fortæller Peter Bendtsen.

Et aktivt liv

Efterhånden har han så meget energi, at han kan samle sig om at se en halv film i træk. Det har han ikke haft koncentration til tidligere. Peter Bendtsen nyder også, at hverdagen er blevet mere normal, og at han bliver tvunget til at gå i bad og vaske tøj, fordi han skal på arbejde. »Jeg kan bedre løfte det ansvar, det er at være mig. Jeg er blevet bedre til at droppe alle mine tanker og så bare gøre noget,« understreger han. Hver dag oplever Peter Bendtsen, at koncentrationen gradvist bliver bedre. Han er 37 år og håber på et tidspunkt at blive i stand til at læse en bog og måske tage en uddannelse.»Min drøm er, at når klokken bliver 21 om aftenen, så kan jeg kravle ind i sengen med en bog. Det er nogle af de mål, jeg har i livet foreløbig,« siger han og mener, at skånejobbet for alvor er grunden til, at livet går bedre.