En tredjedel af alle de fødevarer, der produceres på verdensplan, bliver aldrig spist, hvilket resulterer i stort madspild et sted på rejsen fra jord til bord.
Ifølge Fødevarestyrelsen smider danske husholdninger årligt 235.000 tons spiselig mad ud.
Hos Motatos arbejder man mod at reducere madspild ved at øge bevidstheden om bedst før-mærkningen på fødevareprodukter.
For en af grundede til, at vi smider for meget ud er nemlig, at vi ved for lidt om holdbarheden.
Derfor har Motatos lanceret en sjov konkurrence, nemlig "Danmarks ældste krydderi", hvor du opfordres til at sende billeder af de ældste krydderiglas, du kan finde derhjemme eller i sommerhuset.
Målet er at mindske madspild ved at få flere til at turde se, dufte og smage på mad, der har overskredet holdbarhedsdatoen, så den ikke bliver smidt ud unødigt.
En væsentlig medvirkende faktor til dette spild er den manglende forståelse for, hvad bedst før-mærkningen betyder.
Resultatet er, at mange mennesker kasserer madvarer som ris og pasta, bare fordi de har overskredet deres bedst før-dato.
Initiativet støttes også af madspildsekspert Louise Ungerth, som er en stærk fortaler for at se, lugte og smage på maden i stedet for at fokusere på bedst før-datoen.
Eksempler på den faktiske holdbarhed for fødevarer.
Havregryn: 1+ år
Kaffe: 1+ år
Dåsemad: 5+ år
Mel: 3+ år
Pasta: i evigheder
Salt: i evigheder
Sukker: i evigheder
Fakta om "Danmarks ældste krydderi".
For at deltage i jagten på Danmarks ældste krydderi skal du følge disse trin:
- Tjek din krydderihylde for gamle krydderier.
- Tag et billede af dit ældste krydderifund, og sørg for, at datoen for bedst før er tydelig.
- Send billedet til krydderi@motatos.dk og fortæl os, hvor i Danmark du fandt krydderiet.
Konkurrencen løber frem til 11. august 2024, og vinderen belønnes med 1.000 DKK til at shoppe for på motatos.dk.
Besøg Motatos og læs mere om konkurrencen lige her.
Motatos om "bedst før"-mærkningen:
I modsætning til, hvad mange tror, er bedst før-datoen ikke relateret til fødevaresikkerhed, men er blot en garanti fra fødevareproducenten om, at fødevaren vil bevare sin kvalitet med hensyn til smag, farve, sprødhed, fasthed og konsistens op til den specifikke dato.
Det betyder ikke, at fødevaren bliver uspiselig efter denne dato; ofte er den god i uger, måneder og nogle gange endda år efter datoen.
Nogle fødevarer, som eksempelvis eddike og mange krydderier, bliver aldrig rigtig dårlige.
Bemærk! Må ikke forveksles med "sidste anvendelsesdato"-mærkning, som er en mærkning af fødevarer, der kan blive sundhedsskadelige efter kort tid.