Sidste store shoppedag på Strøget
Så er det sidste udkald for at få høstet de manglende julegaver inden juleaften. På Strøget i København blev der gjort klar til sidste store shoppedag. Og på det her tidspunkt er prisen underordnet.

Det er som stilhed før storm. En stor dreng er ved at feje foran McDonalds ved begyndelsen af Strøget i København. En kvinde slæber sig helt skæv med en støvsuger igennem Royal Skin butikken efter morgenens rengøring. En mandlig ekspedient sætter ligeså forsigtigt et herreur på plads i Gullachsens udstilingsvindue. Der bliver så småt gjort klar til det sidste rykind før året største simultane udveksling af gaver.

»Det skal nok blive rigtig travlt,« siger butiksekspedient Maria Meyer, mens hun bugserer et par juletræer på plads ved indgangen til smykkebutikken Royal Amber.

»Hvis det bliver ligesom de andre år, så kommer jeg til at sælge en masse dyre guldsmykker til mænd, der er fuldstændig ligeglade med prisen, fordi de ikke har tid til at spekulere så meget over den,« siger hun.

Men indtil videre er det mest turister med rygsække af nylon og kufferter på hjul, der har indfundet sig på Strøget i København. Og enkelte børnefamilier der bare er ude for at få lidt luft.

I Money Exchange sidder en ung kvinde fortabt i sine egne tanker og stirrer ud af sit glasbur.

På Nytorv har blomsterhandleren bunker af grise af halmstrå, rensdyr af smågrene og hjerteformede kranse til salg. Det må være et sortiment, som skal sælges denne dag. For hvem gider købe rensdyr efter jul?

Musik runger ud af de endnu tomme butikker, så der dannes underlige kaleidoskopiske lydmix’ i mit hoved.

På Café Norden er der fyldt med gæster ogstore café latte. Aha! Dagens shoppere er bare ved at få deres morgenkaffe.

Længere nede af Strøget, omkring Magasin, bliver der også mere tæt af mennesker. De fleste sludrer og slentrer, men enkelte stryger forbi med stålsatte blikke og en lille seddel i hånden.

Jeg tænker, at de måske er et varsel om, hvordan stemningen og tempoet vil gå op, som dagen skrider frem mod lukketid og julefred.

Jeg svinger mig op på min cykel lettet over at kunne forlade Strøget netop nu. - før sidste juleshopping går løs