Af Videnskab.dk
Der er nok mange danskere, der kan skrive under på, at der helst skal være rigelig snaps og øl til julefrokosten. Og der går måske heller ikke mange minutter mellem, snapsglassene bliver bundet.
Nu viser en ny undersøgelse udgivet i tidsskriftet Plos One, at hvis man bunder fire til fem genstande i løbet af en time, så er det nok til at påvirke helbredet i højere grad end tidligere troet.
Det lader til, at alkoholen får tarmen til at blive mere utæt, og det øger så mængden af giftige dele fra bakterier i blodet og betændelse i kroppen, konkluderer forskerne bag undersøgelsen ifølge Videnskab.dk.
»Vi fandt, at et enkelt indtag af fire genstande over kort tid kan udløse en reaktion af immunforsvaret og potentielt forårsage en effekt på helbredet hos en ellers rask person. Vores resultater peger på, at alkohol er farligere end tidligere troet,« siger professor og seniorforsker bag undersøgelsen, Gyongyi Szabo, til University of Massachusetts’ hjemmeside.
Deltag i en livechat med eksperter i tarmbakterier i dag kl. 13.00 på Videnskab.dk
Forhøjet betændelse i kroppen er i tidligere forskning blevet forbundet med en lang række sygdomme, blandt andet en forhøjet risiko for at få blodpropper eller for at udvikle depression.
Alkohol kan sandsynligvis påvirke tarmens gennemtrængelighed hos nogle mennesker, men det gælder ikke alle, vurderer professor Oluf Borbye Pedersen, der ikke selv har været med til at lave undersøgelsen.
»Anden forskning viser, at cirka 40 procent får utæt tarm som følge af et stort og kronisk alkoholindtag. Den utætte tarm ses tilsyneladende kun hos de mennesker, hvor alkoholen ændrer sammensætningen og funktionen af tarmbakterierne.«
»Men det tager længere tid end de 30 minutter, som de finder her i undersøgelsen, og derfor er jeg også skeptisk omkring den amerikanske undersøgelses resultat og ser gerne forsøget gentaget med en mere kritisk og omhyggelig metode,« siger Oluf Borbye Pedersen, professor og videnskabelig direktør for genforskning på The Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research.
Læs også hos Videnskab.dk: Alkoholisme knyttet til manglende tarmbakterier
Forskerholdet fra University of Massachusetts Medical School gav 40 procents vodka blandet med juice til 11 raske mænd og 14 raske kvinder. De fik, hvad der svarede til 2 milliliter vodka per kg kropsvægt eller cirka 4,6 genstande for en person på 70 kg, inden for en halv time.
Forskerne tog samtidig blodprøver lige før forsøget og derefter hver halve time de efterfølgende fire timer og så en sidste gang efter 24 timer. Derefter sammenlignede de blodprøverne med blodprøver fra en kontrolgruppe, der havde drukket ren appelsinjuice.
Resultatet viste, at:
- Mængden af giftige dele fra bakterier, også kaldet endotoxiner, i blodet var steget mellem 50-60 procent allerede efter en halv time hos gruppen, der drak vodkajuice.
- Samtidig var der øget inflammation i blodet, som peger på, at immunforsvaret var blevet aktivt.
Bakteriekomponenterne i blodet peger på, at tarmen er blevet mere gennemtrængelig, så dele fra bakterierne kunne slippe gennem tarmen og ud i blodet og forårsage inflammation, konkluderer forskerne.
Andre artikler på Videnskab.dk:
Alkohol på hjernen – hvor skidt er det?
Julemaden ændrer vigtige bakterier i vores tarme
Tarmbakterier kan være skyld i fedme