Dansk Fjernvarme SF's formand på fjernvarmevisit i Løgumkloster
Løgumkloster har et fjernvarmeanlæg i den grønne superliga, og det vækker interesse i Folketinget. Senere i dag får anlægget med den nyeste teknologi besøg af SF's formand Pia Olsen Dyhr og direktør for Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Selvom Løgumkloster er en mindre by i Sønderjylland med 3500 indbyggere, har de godt 1.500 fjernvarmeforbrugere investeret i et moderne fjernvarmeanlæg, der har fået en grøn overhaling efter alle kunstens regler.Det nye anlæg koster 150 millioner kroner og udover at investere i biomasse og solfangere som varmekilder, er Løgumkloster også blevet testlaboratorium for helt nye teknologier indenfor varmepumper og solfangere. Netop derfor lægger SF's formand Pia Olsen Dyhr senere i dag vejen forbi anlægget sammen med direktøren for Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen. - Varme er fundamental i et land med vores temperaturer, og når vi bruger så meget af den, er det afgørende, at den både er billig og grøn. Løgumkloster repræsenterer "Udviklingsdanmark", når det kommer til fjernvarme, siger Pia Olsen Dyhr, der også er SF's klima og energiordfører.Det nye anlæg i Løgumkloster har allerede sænket priserne for forbrugerne med ni procent. Men det kan blive endnu bedre, siger direktør for Dansk Fjernvarme Kim Mortensen, der har et budskab med til SF'eren:-Vi har brug for en ny energispareaftale, der fremmer investeringer i varmepumper og solenergi, så vi kan sætte skub i den grønne omstilling og gøre varmen billigere for de danske fjernvarmeforbrugere. Derfor er det væsentligt, at varmepumper og kollektive solvarmeanlæg kan tælle med som energibesparelse i den nye energispareaftale, så vi også fremover ser solstrålehistorier som den i Løgumkloster.Pia Olsen Dyhr er enig:- Her har Dansk Fjernvarme og SF en fælles sag. Jeg vil gerne have mange flere værker som i Løgumkloster. Vi har en klimaudfordring, der er stor og som skal løses. Derfor arbejder jeg for, at vi får flere investeringer i varmepumper og vedvarende energi. Det er her, fremtiden ligger, og vi skal have lovgivning som inspirerer til, at vi får mere af det. Der er derfor også tvingende nødvendigt at se på energiafgifterne, for den måde de er indrettet på i dag, modarbejder brugen af store varmepumper. Vi ved, at ministeren har lavet en analyse af netop det, og som er færdig, men vi kan ikke få ham til at udlevere den. Pia Olsen Dyhr og Kim Mortensen besigtiger værket onsdag d. 10 februar kl. 15.30. Pressen velkomne på Løgumkloster Fjernvarme på Søndermarksvej 1, 6420 Løgumkloster.
FAKTA

Fjernvarmeanlægget i Løgumkloster

Pris: 150 mio. kr. - eller ca. 100.000 kr. pr. forbruger.

Værket er bundet til naturgas, men har foruden gaskedel også investeret i en træpillekedel, en absorptions- og en hybridvarmepumpe samt 15.000 kvm solfangere, der i 2016 skal udvides til 35.000 kvm og et damlager.

EUD-midler har sikret, at nye teknologier som hybridvarmepumpe og aluminiumssolfangere testes i Løgumkloster. Hybridvarmepumpen er støttet med 2,5 millioner kroner og skal køre, når det kan udnyttes at elprisen er lav og yder 1,2 MW varme. Solfangeranlægget har en ny type aluminiumspaneler, og er støttet med 6,5 mio. kroner. Hvis du fungerer godt, skal de anvendes, nå de når anlægget udbygges i 2016.

Priserne er allerede sænket med 9% de sidste tre år for Løgumklosters fjernvarmeforbrugere, men da det nye projektet blev godkendt i 2012, blev der fremlagt beregninger, der viser en besparelse på 17%, hvis projektet blev gennemført.

Energispareaftalen

Energispareaftalen er en aftale, der forpligter alle energiselskaber i Danmark til at lave energibesparelser i slutforbruget, dvs. hos deres forbrugere. Formålet med aftalen er at fremme energibesparelser og dette gøres oftest ved hjælp af økonomisk støtte eller rådgivning.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.