Administration 

SF'er om venstrefløjens krise: Vi har mistet rigtig meget

Mette Frederiksen og Mogens Lykketoft trøster hinanden efter et katastrofalt valgresultat i 2005. Siden er det ikke lykkedes venstrefløjen at rejse sig og genformulere en fælles fortælling, mener flere kilder: - Den samlede danske venstrefløj formåede ikke at svare ordentligt på finanskrisen. På den måde er vi jo tvunget i knæ, siger SFs socialordfører Trine Pertou Mach. (Foto: Kristian Juul Pedersen, Scanpix/arkiv)

Ti år efter et katastrofalt valgresultat er det stadig ikke lykkedes venstrefløjen at formulere et fælles projekt. - Den samlede danske venstrefløj formåede ikke at svare ordentligt på finanskrisen. På den måde er vi jo tvunget i knæ, siger SF's socialordfører.

Enhver, der havde en politisk bevidsthed for 10 år siden, husker scenariet:
En tydeligt bevæget Mogens Lykketoft står foran mikrofonrækken i et stopfyldt Copenhagen Jazzhouse. Uden det karakteristiske fipskæg, som røg af umiddelbart inden valgkampens værste hede, men stadig med det velkendte røde banner påtrykt et stort, hvidt ’A’ lige bag sig. Salen syder, Mette Frederiksen græder, og 
det hele afsluttes med fælles afsyngning af ’Når jeg ser et rødt flag smælde’.

Det er valgaftenen tirsdag den 8. februar 2005, og S-lederen har netop meddelt sin afgang i et brag af en tale, der trods det værste valgresultat i 32 år gentagne gange har fået forsamlingen til at bryde ud i jubelråb og klapsalver.

’Det her er et lavpunkt, men det er også et vendepunkt’, sagde den afgående S-leder, der lovede fortsat at gøre alt for, at partiet ’snart igen kan komme i førersædet for det danske samfund’ og indtil da ville fortsætte kampen ’til den lykkelige ende, hvor masken er revet af, og forskellen mellem dem og os står lysende klar ude i hver eneste dagligstue i kongeriget’.

Svært at se forskel på dem og os

10 år senere sidder Socialdemokraterne ganske rigtigt i førersædet. Men hvad vælgertilslutning angår, har der endnu ikke været tale om et vendepunkt – og forskellen på ’dem’ og ’os’, altså venstrefløj og højrefløj, står ifølge en række centrale aktører på venstrefløjen stadig ikke klart for den danske befolkning.

Mogens Lykketoft, der genopstiller til Folketinget, men i det kommende år skal fungere som formand for FNs generalforsamling, forklarer, at den socialdemokratisk ledede regering særligt de seneste fire år har været nødt til at have blikket stift rettet mod erhvervsliv, vækst og jobskabelse.

Det er områder, som traditionelt har haft ry for at være blå, og det har betydet, at klassiske venstrefløjssager som velfærd og miljø har fået mindre plads på den politiske scene.

- Da jeg holdt talen, kunne ingen vide, at der lå en international dyb, økonomisk krise forude, forårsaget af spekulation i finansverdenen. I Danmark blev den forstærket af, at vi overtog en økonomi præget af mangel på rettidig omhu, særligt boligboblen gjorde krisen dybere i Danmark, end den behøvede at være. Det har taget tid at rette op, og jeg kan forstå, hvis nogen har haft lidt svært ved at se forskel på dem og os, siger Mogens Lykketoft til Ugebrevet A4.

Dansk politiks svar på Steffen Brandt

Hans forklaring deles af en række socialdemokrater, som A4 har talt med: Den globale krise har tvunget S og SF til at rette fokus mod områder, som i højere grad taler direkte til de blå vælgere end til venstrefløjens egne.

Blandt andet derfor har det de seneste år været svært at få øje på den samlede fortælling om venstrefløjen i dansk politik. ’Løftebrud’ er et af de ord, som er blevet knyttet til S og SF og har fået mange vælgere til højlydt at lufte tvivlen om, hvorfor de overhovedet skulle stemme på et af regeringspartierne.

Og internt i Enhedslisten, der som det eneste venstrefløjsparti ikke gik ind i regeringen, har medlemmerne været frustrerede over at føle sig tvunget til at støtte en politik, som gang på gang er gået imod Enhedslistens mærkesager.

Senest førte det til, at den lille gruppering Internationale Socialister brød ud fra Enhedslisten og direkte opfordrede til ikke at støtte partiet. Lykketoft var ikke den eneste veteran, som sagde farvel som partiformand i februar 2005. Dagen efter Lykketofts bevægede afskedstale meddelte Holger K. Nielsen, at han ville træde tilbage som partiformand for SF.

Han blev erstattet af Villy Søvndal, som i en periode var så populær, at han blev betegnet som dansk politiks svar på TV2-forsanger Steffen Brandt. Men da SF efter en kraftig tilbagegang ved valget i 2011 gik i regering med S og R, styrtdykkede populariteten, og Villy Søvndal trak sig tilbage.Siden da har partiet været gennem noget af en rutsjetur, to formænd og et større udbrud af centrale profiler, da partiet i januar 2014 trådte ud af regeringen. Blandt andet skiftede Astrid Krag til S og Ida Auken til de radikale.

Det bliver et langt sejt træk

Et år efter er partiet ved at samle sig selv, og der er generel tilfredshed med formand Pia Olsen Dyhr og partiets tilbagevenden til en mere klassisk venstrefløjslinje - det, som sundhedsordfører Özlem Cekic kalder partiets dna.

Alligevel er der i SF en bekymring for den samlede venstrefløjs fremtid.

- Efter Lykketoft har Socialdemokraterne helt klart rykket sig til højre på blandt andet værdipolitikken, retspolitikken og omfordelingspolitikken, og det har været en udfordring for hele venstrefløjen, siger Özlem Cekic til Ugebrevet A4.

- Der mangler en grundlæggende fortælling om solidaritet, fællesskab, frihed og retfærdighed. Det ledende mantra fra venstrefløjens største parti er, at man vil have konkurrencestat og balance i de offentlige finanser i 2020 – det taler ikke til hjertet,fortsætter hun og kalder de seneste 10 år for ’lidt visionsfattige’.

- Vi har undladt at fortælle, hvad det er, vi vil, hvilket samfund, vi gerne vil skabe, hvad vores drømme og visioner er. Det nytter ikke kun at arbejde fra sag til sag, dag til dag og år til år. Det samfund, vi har i dag, er ikke kommet af lappeløsninger, men af politikere, der har haft mod til at tænke stort, påpeger hun over for Ugebrevet A4.

Hun bakkes op af en anden markant SF’er, socialordfører Trine Pertou Mach:

- Den samlede danske venstrefløj formåede ikke at svare ordentligt på finanskrisen. På den måde er vi jo tvunget i knæ. Vi har mistet rigtig meget. Det gjorde vi allerede i de mørke 00’ere, og det bliver et langt, sejt træk at vinde det tilbage. Mange mennesker har mistet troen på venstrefløjsprojektet – ja, mange af de unge kender det slet ikke. Vi skal til at genfortælle, at en stærk velfærdsstat, solidaritet og øget lighed er den rigtige vej for vores samfund. Hele den fællesskabsfortælling sakker vi bagud med, og det er en kæmpe udfordring, siger hun til Ugebrevet A4.

afklædt par ligger i sengen
Sex og samliv

Så mange sælger sex

i Danmark

britney spears kigger
Kendte

Britney Spears: Giv

mig mit liv tilbage

person går med coronatest  i hånden
Helt vildt

Britisk mand havde

coronavirus i 305 dage

billede af John McAfee
Nyheder

Rigmand fundet død

i celle

billeder af menneskeknogler
Nyheder

Renovering på dansk kaserne

- menneskeknogler

ligger under gulvet

Mennesker i et fedt kontor
Advertorial

Annonce

Sådan skaber du de bedste rammer for møder i din virksomhed

Nyheder

Delta-variant fundet ved EM-kamp - tilskuere opfordres til coronatest

En smilende mand i jakke og blå skjorte
Advertorial

Annonce

Drømmejob i hus efter digitale samtaler og sparring med Ase

billede af Melvin kakooza
Kendte

Melvin Kakooza:
- Jeg har det
rigtig, rigtig godt

billede af tæt trafik
Nyheder

Ferietrafik: 
Her skal du væbne

dig med tåmodighed

caroline med en ketcher
Kendte

Få dage efter fødslen:

Caroline Wozniacki
overrasker fans

luftfoto af ejendommen
Kongelige

Grevindes

hus

sat til salg

Et stetoskop ved siden af en åben computer-laptop, som en kvinde skriver på
Advertorial

Annonce

Guide: Få styr på dine forsikringer

En smilende mand og en masse pengesedler
Helt vildt

Investerede lommepenge i kryptovaluta - blev billionær

En gråhåret mand foran en bygning
Kendte

Farvel efter 20 år på TV 2

billede af Stefan Löfven
Nyheder

Regeringskrisen i Sverige tager uventet drejning

billede af Elton John på scenen
Kendte

Årelang afskedsturné fører britisk popveteran forbi Danmark

En strand med bølger og sol
Rejser

Pas på når du booker ferie hos rejseselskabet

En retsbygning med røde mursten
Krimi

Dræbte brutalt to kvinder:

Livstidsdom

Et stort bål ude i en sø
Nyheder

Dagens spørgsmål:

Burde Sankthans være en helligdag?

Himmelbjerget og en sø
Krimi

Gode nyheder:

Treårig pige er ude af koma

Rottehale og rottepoter
Dyreliv

Rotte-invasion:

Det skal du holde øje med

Et sankthansbål brænder
Nyheder

Sankthansaften: Sol og vindstille

Et blåt komfur
Krimi

Mast ihjel da han ville flytte komfur

En blond kvinde i rød kjole
Kendte

Britney Spears skal i retten mod sin far

En kæmpe rutschebane
Helt vildt

Fårup Sommerland bygger rutsjebane til 100 mio.

Apotek-skilt på facade
Nyheder

Her kan du få din medicin i sommerlandet

Portræt ældre vinde
Helt vildt

Chok: Pludselig stod

der 6 milliarder

kontoen

Mand springer i vandet.
Nyheder

DMI klar med prognose:

Sådan bliver ferievejret

i Danmark

Motorvejsskilt ved Øresundsbroen
Krimi

Danske bilister rammes af sten på svensk motorvej

Gareth Bale på banen
Sport

Skuffet minister:

Holland vil ikke

lukke vores fans ind

Indgang til retten i Svendborg
Krimi

Far dømt:

Voldtog sin datter

gennem fire år

Caroline Fleming på den røde løber
Kendte

Caroline Fleming single igen

Nyheder

Regeringen afviser indgreb på boligmarkedet

kampvogne med Dannebrog i ørken
Nyheder

Sidste danske soldater har forladt Afghanistan

kø
Nyheder

Weekend: Forbered dig på kø

kniv
Krimi

14 år i fængsel: Dræbte gravid kæreste

Med masser af stjerner og flotte ord med på vejen er Cirkusrevyen 2021 udsolgt hele sommeren, og nu kan publikum opleve Ulf Pilgaard og resten af holdet helt frem til oktober.lgaard
Kendte

Ulf Pilgaard fortsætter

grill
Nyheder

Faren lurer: Sådan griller du bedst

søløver
Helt vildt

Søløver flygter: Vil op i båd

Mallorca
Nyheder

Populære rejsemål: Mallorca og Gran Canaria

fodbold
Sport

Danmark fester: Se billederne

italien
Nyheder

Italienerne må smide mundbindet udendørs 

hus
Nyheder

Hvert andet hus sælges inden for to måneder

fest
Sport

Fodboldglade danskere holder folkefest 

Sport

Danmark tæver Rusland og brager i EM-ottendedelsfinalen

billede af Omar Marzouk
Kendte

Omar Marzouk køber hus
for tocifret millionbeløb

billede af en tasmansk djævel
Dyreliv

Djævle har ryddet

ø for pingviner

billede af en mad med mayonnaise
Mad og drikke

Advarsel: Risiko for skimmel i din mayonnaise

billede af voldsom regn på en terrasse
Livsstil

Er du klar til det
næste skybrud?

billede af pasta på en gaffel
Mad og drikke

Advarsel: Denne pasta udgør en sundhedsmæssig risiko

billede af prototypen af den flyvende taxa
Nyheder

Tyskere vil tilbyde lufttaxa til OL

kød og grønsager er lagt på en grill
Mad og drikke

Dagens afsteming: Hvor vild er du med at grille?

billede af Allan Randrup Thomsen
Corona

Ekspert om mandagens coronatal: - Det ser lovende ud

Kronprinsesse Mary står med rød taske
Nyheder

Mary jubler:

Der er håb

halen på en hval ses i vandoverfladen
Nyheder

Jorden har fået

et nyt ocean

billede fra ulykkesstedet
Krimi

Betjent i kritisk tilstand: Formodet flugtbilist sendt bag tremmer

rune klan poserer
Kendte

Klan efter anmeldertæsk:

Det er fandeme svært 

sveriges statsminister i jakke og slips
Nyheder

Sveriges statsminister

er væltet 

Bål i mørke
Nyheder

Grønt lys for

Sankthansbål 

mette frederiksen i blomstret kjole
Nyheder

Laveste opbakning

i 15 måneder 

ko kigger
Nyheder

Giftsag i Korsør:

Ti børn skal tjekkes

oversvømmet område i usa
Nyheder

Ni børn døde

i kæmpe trafikulykke 

vægtløfter i aktion
Sport

Transkønnet vægtløfter

skriver historie 

østre landsret set udefra
Krimi

Kræver livstid:

Far dræbte sine

børns mødre

En sparegris med mundbind på
Nyheder

Regeringen vil have

banker til at overtage

corona-gæld

ambulancer og lægebiler holder på vejen
Krimi

Flugtbilist kørte betjent

ned: Nu er han anholdt

Et togsæt ved en perron.
Nyheder

Kørte på røven

500 gange -

her er straffen

En meget lille baby med slager i en seng. Ved hans hoved er en hånd som ser voldsomt stor ud.
Helt vildt

Fik 0% chance for

at overleve – nu er

han fyldt et år

De blå blink på en politibil
Krimi

Mand kørt ned

efter skænderi

Den store trøje med Christian Eriksens navn og nummer på som kom på banen før kampen mod Belgien.
Sport

Hjulmand: Eriksens besøg

har ændret stemningen

Johanne Schmidt-Nielsen i blå og hvid blomstret skjorte.
Kendte

Johanne Schmidt-Nielsen:

Har fået en søn

En stor alligator sover
Dyreliv

Mød Muja:

Verdens ældste alligator

To biler på en våd vej
Nyheder

Skybrud flere steder i Jylland

En tømrer arbejder med træ
Livsstil

Håndværkerfradraget:

Hvad er op og ned?

En ATV'er flyver gennem luften
Krimi

12-årig dreng i kritisk tilstand efter ulykke 

Folk i nissedragter
Kendte

Nissebanden vender tilbage

En gråhåret mand vinker
Sport

Pinligt:

BBC ville hyre afdød fodboldspiller

En reol med bøger
Bøger

Sommerlæsning: Slug disse klassikere i din ferie

En masse cheerleader-piger i blåt
Helt vildt

Pige med Downs syndrom skåret ud af klassebilledet