SF kindkysser til højre og venstre
Bejleri ? Oppositionen er ikke kommet tættere på et regeringssamarbejde, efter at SF har bejlet til både S og R. Det skaber forvirring om kursen på skatteområdet, mener Venstre

SF forsøger at samle en splittet opposition ved at bejle til både De Radikale og Socialdemokraterne.
Først smigrede SF den socialdemokratiske lejr ved at pege på Helle Thorning-Schmidt som statsministerkandidat, dernæst kvitterede Socialdemokraterne med at love ministerposter til SF, hvis de sammen kan mønstre et flertal ved næste valg.

Enige i krav

I går erklærede SF sig så også enige i De Radikales fem ultimative krav til for eksempel en fremtidig udlændinge- og skattepolitik.
»Jo større pres, SF og De Radikale kan øve sammen, jo større mulighed er der for at få det igennem med Socialdemokraterne. I den økonomiske politik er vi tættest på S, og i de værdimæssige spørgsmål er vi tættere på R. Så vi er en slags trekant,« siger SF s gruppeformand Ole Sohn.
Han tror, at oppositionen kan nå hinanden, selvom De Radikale stadig er dybt uenige med Socialdemokraterne, der ønsker at opretholde skattestoppet og fortsætte en stram udlændingepolitik.
Først fik meldingen om SF?s flirt med Socialdemokratiet en iskold modtagelse af De Radikale. Men efter et gruppemøde fredag morgen skiftede partiet kurs og erklærede, at man ikke kunne udelukke regeringssamarbejde med SF.
Da SF så pludselig friede til De Radikale, begyndte næstformand i folketingsgruppen, Margrethe Vestager, at føle sig lidt rundtosset.
»For tre dage siden foreslog SF, at Helle Thorning-Schmidt skulle være statsminister. I dag accepterer de vores fem ultimative krav. Selvfølgelig er jeg glad for deres støtte, men jeg må minde dem om, at Helle Thorning-Schmidt støtter skattestoppet, og at vi stadig mener, det hindrer fremgang i Danmark,« siger Margrethe Vestager.
Socialdemokraterne ser ikke noget problem i SF"s nyfundne kærlighed til De Radikale, men gruppeformand, Carsten Hansen, slår fast, at der er visse ting, Socialdemokraterne ikke vil forhandle om.
»Vi ved jo godt, at SF vil noget andet end os på nogle punkter. Det er helt naturligt.
Men der kan ikke forhandles om skattestoppet, og der kan ikke forhandles om integrationspolitikken, siger Carsten Hansen.
Meldingen om enighed mellem SF og De Radikale overrasker Venstres politiske ordfører, Troels Lund Poulsen.
»Hvis S skal til magten, bliver det sammen med SF og De Radikale. Begge de to partier har erklæret sig parate til at samarbejde med S om regeringsmagten, men begge partier afviser også kategorisk at støtte skattestoppet. Ergo vil en S-ledet regering være et farvel til skattestoppet,« siger Troels Lund Poulsen.