SF: Gode kriminelle skal belønnes

Hvis man har udstået sin straf og ellers opfører sig pænt, har man fortjent en belønning med ingen gæld og ren straffeattest. Det mener SF.
Gode kriminelle skal have en bedre chance for at komme tilbage til samfundet, mener SF.
Gode kriminelle skal have en bedre chance for at komme tilbage til samfundet, mener SF. Foto: colourbox

Kriminelle, der har udstået deres straf og bagefter opfører sig pænt, skal belønnes. Det mener SF.

"Vi foreslå konkret, at man kan få en ren straffeattest og få nedskrevet sin gæld, hvis man ikke har begået kriminalitet og ellers har gjort en særlig indsats," siger partiets retsordfører Karina Lorentzen til Newspaq.

En "særlig indsats" kan være, at man gennemgår en succesfuld misbrugsbehandling, tager en uddannelse eller involverer sig i frivilligt arbejde. SF synes, at hvert enkelt tilfælde skal vurderes og har endnu ikke helt fundet ud af, hvordan det konkret skal foregå at vurdere de eks-kriminelle.

"Vi må diskutere, hvordan den model skal indrettes, men kriminalforsorgen fører i forvejen opsyn med prøveløsladte, så man kunne forestille sig, at det var dem, der kunne tage en samtale for eksempel hvert halve år," mener Karina Lorentzen.

Kriminalforsorgen ønsker ikke at kommentere det forslag, før der ligger noget konkret.

SF vil have, at staten går ind og nedskrive de eks-kriminelles gæld med 50 procent efter to år, og derefter med 10 procent om året.

I følge retsordføreren bliver der ingen problemer i at finde penge til det i statskassen. Mange kriminelle står med en gæld på 200.000 eller mere, og der foreligger ikke et estimat over, hvor meget gæld man ville skulle indfri med SF-modellen, men Karina Lorentzen understreger, at modellen betaler sig selv.

"Det vil stort set ikke koste noget, fordi vi i forvejen ikke inddriver den gæld. De mennesker har nemlig ikke noget at betale med, enten fordi de fortsætter med kriminalitet, eller er på forsørgelse," siger Lorentzen.

SF vil med forslaget forsøge at give de kriminelle en bedre chance for at komme godt ind i samfundet, efter de har afsonet deres straf.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.