Olsen Dyhr til Mette F.: Du løber tør for penge

Arbejdsliv
Pia Olsen Dyhr understreger desuden, at Socialdemokratiet bør fremlægge den nye økonomiske plan inden et valg. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/arkiv)

Mette Frederiksen siger, hun vil gøre en forskel, men hun mangler pengene til at gøre det. Det mener formand for SF Pia Olsen Dyhr

Pia Olsen Dyhr opfordrer i et interview med avisen Danmark Socialdemokratiet til at fremlægge en økonomisk plan inden valget. Selv præsenterer SF finansieringsforslag, der vil give statskassen 10 milliarder kroner ekstra om året.

Mette Frederiksen siger, hun vil gøre en forskel. Men det koster penge. Penge som hun ikke har, og som hun ikke har fortalt, hvordan hun vil finde.

- Jeg synes, det vil være rimeligt, at Socialdemokratiet fortæller, hvordan de vil finansiere deres løft af velfærden. Det er jo det, de siger, de vil gøre, men så er man også nødt til at fortælle, hvor man vil finde pengene, siger Pia Olsen Dyhr til avisen Danmark, og hun konstaterer samtidig, at det såkaldte økonomiske råderum stort set kun gør det muligt at følge med de stigende udgifter til flere børn og ældre.

SF er dermed det andet parti i rød blok, der kritiserer Mette Frederiksen for at mangle penge, hvis hun for alvor vil gøre en forskel som statsminister. I september krævede Morten Østergaard således også, at Socialdemokratiet fremlagde en økonomisk plan.

- Det er et klokkeklart krav fra os, at vi vil kende den økonomiske politik, før vi ved, om vi bakker op om en regering, og den skal give mulighed for, at vi kan stoppe med besparelser på uddannelse, og at vi kan investere i den grønne omstilling, og det kræver altså, at råderummet bliver større, end det er i dag, sagde Morten Østergaard dengang.

Pia Olsen Dyhr understreger desuden, at Socialdemokratiet bør fremlægge den nye økonomiske plan inden et valg.

- Det da bedre før et valg at sige, hvor pengene skal komme fra, så vælgerne kan tage stilling til, om de synes, det er okay, fortæller Pia Olsen Dyhr.

Siger du dermed, at det er uærligt, hvis Mette Frederiksen ikke fremlægger en økonomisk plan inden et valg?

- Nej, ikke uærligt, men det er ikke at lægge tingene åbent frem. Jeg tror godt, at vælgerne kan forstå, at de skal betale noget mere i skat for at få bedre velfærd. Men hvis du ikke siger det, og det så alligevel sker efter et valg, så vil folk føle: Hov! Hvor kom det fra, det var der da ikke nogen, der havde fortalt, argumenterer Pia Olsen Dyhr i avisen Danmark.

Men Socialdemokratiet er faktisk kommet med finansieringsforslag. Konkret har partiet fem forslag, der samlet set giver omkring 3 milliarder kroner ekstra i statskassen. Socialdemokratiet vil blandt andet droppe den planlagte lettelse af arveafgifterne og sænke statstilskuddet til privatskolerne.

Socialdemokratiet har jo sådan set fremlagt en række forslag?

-Det er ikke nok, hvis man vil lave et seriøst løft af velfærden, så skal man finde langt flere milliarder, fortæller Pia Olsen Dyhr, der selv i avisen Danmark præsenterer 12 finansieringsforslag, der samlet giver omkring 10 milliarder kroner.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen ønsker ikke at svare på kritikken af partiets økonomiske politik, men finansordfører Benny Engelbrecht afviser, at der skulle være et problem

Pia Olsen Dyhr siger, I ikke har penge nok til at gøre en reel forskel?

-Jeg anerkender ikke, at man ikke har råd til at give velfærden et substantielt løft og lave markante grønne tiltag. Det kan man godt indenfor den økonomiske ramme, Socialdemokratiet har forslået. Og så er det jo fair nok, hvis SF siger, at derudover vil vi endnu mere, og det vil jo så være op til en konkret forhandling, hvad der kan lade sig gøre efter valg, fortæller Benny Engelbrecht.

Så du afviser ikke at Socialdemokratiet sammen med SF kan finde på at sætte skatten yderligere op efter et valg?

- Der er nogle af de forslag, SF har på skattekontrol og konsulentydelser og mange andre ting, de lyder da som nogle spændende initiativer, så det vil jo altid være et udgangspunkt for nogle forhandlinger.

Men kan du forstå, hvis der er vælgere, der nu bliver nervøse for, at I efter et valg overrasker dem med at sætte skatten op?

- Så skal det i hvert fald gå helt usædvanligt godt for både Socialdemokratiet og SF, hvis det er sådan, at de to partier tilsammen har 90 mandater, og det tror jeg ikke, bliver tilfældet. En Socialdemokratisk regering skal finde frem til de partier, som vi kan gennemføre politik sammen med, og det vil jo være til begge sider i Folketinget, slutter Benny Engelbrecht.

Avisen Danmark - Jysk Fynske Medier

Nyheder

Ældre ægtepar for vild

i en uge:

Levede af bær og

muddervand