SF: Bush-plan sætter Fogh i kattepine
SF opfordrer regeringen til at tage afstand fra den nye amerikanske plan om flere soldater i Irak.

Læs også:
- DF roser Bush s Irak-plan
- Fogh må vælge mellem baker og Bush

SF’s formand Villy Søvndal mener, at Iraks nye plan om at sende nye tropper til Irak stiller statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) over for et stort dilemma. Han minder om, at statsministeren for omkring en måned siden tilkendegav, at den såkaldte Baker-Hamilton-rapports anbefalinger lå på linje med den danske regerings overvejelser om Irak-udviklingen.

»Men med den amerikanske præsidents tale i nat og dermed kravet om flere styrker til Irak – stik imod Baker-Hamilton-rapportens anbefalinger – står Fogh nu splittet mellem på den ene side loyaliteten over for George W. Bushs stadig mere isolerede og umulige politik. Og på den anden side den kun én måned gamle tilslutning til Baker-Hamilton-rapportens konklusioner,« siger Villy Søvndal.

Villy Søvndal opfordrer kraftigt statsministeren til at holde sig til anbefalingerne i Baker-Hamilton-rapporten frem for at følge trop i forhold til amerikanernes nye planer:

»Jeg er ikke i tvivl om at Fogh skal gøre vold på sig selv for at bryde den tætte alliance med Bush. Ved en udmøntning af Baker-Hamilton-rapportens anbefaling om en gradvis, men beslutsom tilbagetrækning havde Fogh fået det figenblad, der kunne muliggøre en dansk tilbagetrækning – uden at Fogh skulle føle at han tabte ansigt,« siger han.