SF: Bødskov skal forklare politibrøler
På tide at finde ud af, hvad der er op og ned om den fejlslagne politiaktion, mener formanden for retsudvalget

Justitsminister Morten Bødskov (S) kommer til at redegøre for forløbet den spegede sag, hvor statsadvokaten først måtte opgave at finde frem til to betjente fra en forfejlet anholdelse under klimatopmødet i 2009, men nu tager sagen op igen.

Det fastslår formanden for Folketingets retsudvalg, SF'eren Karina Lorentzen, efter at både Venstre og Enhedslisten ifølge Politiken.dk har krævet en redegørelse fra ministeren.

Hvis medlemmerne af retsudvalget stiller et spørgsmål til ministeren, skal han nemlig svare, forklarer hun.

- Det er fint, at de beder om en redegørelse. Jeg tror, det er godt for alle parter, at vi finder ud af, hvad der er op og ned i denne her sag, siger hun til Ritzau.

Hun understreger, at Folketinget ikke må blande sig i selve sagen, da medlemmerne skal respektere magtens tredeling. Men hun støtter, at der kommer en redegørelse.

- Sagen har virkelig haft et meget mærkeligt forløb, og jeg er glad for, at statsadvokaten har taget den op igen, siger Karina Lorentzen.

Statsadvokaten for København og Bornholm, Lise-Lotte Nilas, har fredag officielt genåbnet sagen om en eller flere betjentes hånlige opførsel mod anholdte under en forfejlet politiaktion ved klimatopmødet.

Det er sket efter nye oplysninger fra Claus Oxfeldt, formanden for Københavns Politiforening. Han er blevet kontaktet af flere betjente, som var med under anholdelsen, men som aldrig er blevet afhørt.

Statsadvokaten valgte ellers tidligere at lukke sagen efter flere års arbejde, fordi det ikke var muligt at finde frem til de betjente, der i timevis kørte rundt med uskyldig anholdte.

Politiet troede, at den ene anholdte var en international eftersøgt topterrorist og anholdt fire andre personer ved en aktion - tre mænd og to kvinder.

De anholdte, som hævder at være blevet udsat for en hårdhændet behandling af politiet, klagede senere over sagen. Men statsadvokaten har indtil nu ikke kunnet opklare, hvilke betjente der sad med bag i salatfadet.

/ritzau/