SF: Aktiveringssystemet skal tæskes igennem

SF raser over, at milliarder af skattekroner spildes på at få folk i arbejde. Der skal et nyt system til, lyder det fra eksperter.
Et tocifret milliardbeløb bruges hvert år på at løse problemet med de mange danskere på overførselsindkomster. Men de sidste 20 år har antallet af folk på ydelser været næsten konstante.
Et tocifret milliardbeløb bruges hvert år på at løse problemet med de mange danskere på overførselsindkomster. Men de sidste 20 år har antallet af folk på ydelser været næsten konstante. Foto: Kristian Brårud Larsen

Store dele af aktiveringssystemet skal laves om, hvis det står til SF. De mange kastebolde skal samles op.

Arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen (SF) foreslår at de langtidsledige skal have en såkaldt 'livsmestringsplan', hvor de får hjælp til i første omgang at kapere livet generelt set og i anden omgang kommer i job.

"Der er mange ting at rette op på i det her system. Eksempelvis overfor arbejdsløse kontanthjælpsmodtagere som har andre problemer end arbejdsløshed, for eksempel stofmisbrug, alkoholmisbrug og psykiske problemer. Også dem vil man absolut jage ud på en arbejdsplads," siger Eigil Andersen(SF) til Newspaq.

Meldingen kommer i kølvandet på nye tal fra OECD, der viser, at hver fjerde dansker i alderen 18-64 år er på offentlig forsørgelse i Danmark. Det svarer til 857.000 danskere. Det skriver Politiken i dag.

En af de tunge poster på budgettet er personer, som er på langvarig eller permanent overførselsindkomst. Derfor mener professor ved Aarhus Universitet Michael Svarer, at der skal nye metoder i brug.

"Der har været nogle analyser, som tyder på, at de redskaber, man har brugt over for langvarige kontanthjælpsmodtagere, folk, der har psykiske og helbredsmæssige problemer, de har ikke været effektive. Derfor er det værd at se på, om man skal gøre tingene anderledes," siger Michael Svarer.

En ny undersøgelse fra Anvendt Kommunal Forskning (AKF) viser, at de 9,4 milliarder, der er brugt de sidste fire år på at få kontanthjælpsmodtagere i arbejde, er spildt.

"Vi spilder rigtig mange milliarder, og det har ingen effekt, hvis det har en, så er den negativ,"siger direktør i AKF Mette Wier.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.