Sexbesparelser ryster
Det vil blandt andet gå ud over seksualundervisningen, når der bliver skåret i forebyggelsespuljen, siger Sex og Samfund. Foto: www.colourbox.com
Folketingets finansudvalg har listet en halvering af forebyggelsespuljen igennem uden debat. Drastisk og chokerende, mener Sex og Samfund.

Danskerne får i stigende grad klamydia. De dør stadig af rygning og usund mad, og de drikker alt for meget.

Alligevel har regeringen besluttet, at forebyggelsespuljen, der skal oplyse om netop disse farer, skal halveres.

Sex og Samfund kalder beslutningen "chokerende" og understreger vigtigheden af forebyggelsespuljen. Generalsekretær Bjarne B. Christensen fremhæver det stigende antal af klamydiatilfælde som eksempel.

"Kurven kan kun vendes gennem øget oplysning og seksualundervisning kombineret med målrettet testning og behandling. En halvering af forebyggelsesmidlerne vil naturligt nok true en række velfungerende forebyggelsestiltag," advarer han.

Sex og Samfund er også bekymret for, om deres indsats omkring seksualundervisning i danske skoler vil skulle lukkes ned på grund af pengemangel.

Venstres sundhedsordfører, Birgitte Josefsen, anerkender besparelsen, men er dog klar omkring, at det slet ikke er regeringens ansvar at højne forebyggelsesindsatsen.

"Det er kommunerne, der har ansvaret for forebyggelsesindsatsten. Derfor ligger den økonomi, der skal være til rådighed, i de kommunale budgetter. De 98 kommuner har lige så mange penge til forebyggelse i år, som de havde sidste år, og som de har næste år," siger en kortfattet Birgitte Josefsen.

Hun understreger, at puljen er statens penge til kampagner og initiativer fra eksempelvis Sundhedsstyrelsen. Sundhedsordføreren ønsker derudover ikke at argumentere yderligere for besparelsen.

I oppositionen, er man bekymret over, at regeringen halverer puljen.

"Man skal ikke bare hele tiden bruge forebyggelsespuljerne som noget, hvor man kan tage penge fra, hvis man har et andet hul, man skal lukke. Og det er det, regeringen gør gang på gang," siger SF's sundhedsordfører Jonas Dahl.

Jonas Dahl mener, at det er forkert, "at regeringen bare tørrer det af på kommunerne." Han efterlyser et markant løft til forebyggelsesområdet som helhed.

Udover, at der bliver færre penge til forebyggelse, er det lige så problematisk, at regeringen har fået beslutningen gennem finansudvalget uden nogen form for debat. Det mener både Sex og Samfund og SF's sundhedsordfører. Forslaget er nemlig udformet som et aktstykke, hvilket betyder, at det kan vedtages endeligt i finansudvalget uden at skulle igennem debat i Folketinget.

"For mig at se er den blevet listet igennem. Vi skulle nok have været endnu skarpere og mere opmærksomme, da det kørte igennem. Men det er klart, at forsøger man at liste en sag igennem som et aktstykke på den her måde, så er der en risiko for, at man kan lykkes med det. Det er sket i det her tilfælde," siger Jonas Dahl.

Forebyggelsespuljen går til oplysning om blandt andet sex-sygdomme, kræft, alkohol, tobak og allergi.

faktaboks

Forebyggelsespuljens skal give penge til:

- Opfølgning på regeringens initiativer på forebyggelsesområdet.

- Initiativer på andre prioriterede indsatsområder primært inden for sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse.

- Forebyggelsesområderne er blandt andet astma-allergi, fysisk aktivitet, alkohol, tobak og rygestop, narkotika og øvrige misbrug, kost og ernæring, svangerskabsforebyggelse og seksuelt overførbare infektioner.

Kilde: Finansloven 2011/Sex og Samfund