Sex i det fri: Her er det lovligt
Det er ikke strafbart at have sex i det fri, så længe man holder sig fra steder, hvor man kan risikere at krænke andre. Foto: Henning Bagger/Scanpix
Ferietid giver ro til at mærke kroppen, og for nogle betyder det også, at fantasier dukker op til overfladen igen. "Spring ud i det", råder sexolog.

Sommeren betyder for mange, at man går et gear ned og tager den lidt med ro. Og det kan få krop og hjerne til at genoptage forbindelsen til hinanden. Det er en del af grunden til, at mange oplever højere sexlyst om sommeren.

Det forklarer sexolog Vivi Hollænder.

- Feriesex er et afbræk fra hverdagen. Alt for mange har så travlt med arbejdsliv og hverdag, at de slet ikke mærker sig selv og deres krop normalt, så det er først, når ferien banker på, at man slipper tanker og logistik, og den afslapning kan gøre, at man mærker sin sexlyst mere, siger hun.

Også de varmere dage med lettere beklædning er med til at ægge en partner i højere grad, og Vivi Hollænder opfordrer til, at man udnytter den øgede lyst og tager på romantiske udflugter.

- Sommertiden er perfekt til lidt afveksling, og det er jo begge køn, der drømmer om variation. Det kan være lidt udendørs flirt og måske ligefrem sex, siger Vivi Hollænder.

Men det er ikke uden konsekvens at overveje sex i det fri. Ordensbekendtgørelsen forbyder uanstændig opførsel, der kan forulempe eller forarge andre, så det er ikke nok, at du selv har lyst.

- Nogle kan jo tåle alt og tager sig ikke af noget, mens andre er mere gammeldags og følsomme. I retsvæsnet tager vi ikke hensyn til det ene eller det andet, men laver en bred sondring, forklarer lektor i strafferet ved Københavns Universitet Trine Baumbach.

Det betyder, at der er to ting, der skal tages hensyn til: Er den handling, der bliver udført, noget, der kan krænke andre - og er der nogen at krænke?

- Hvis man har seksuelle akter uden for alfarvej, så er det ikke strafbart, forklarer Trine Baumbach.

Alfarvej er veje, hvor der typisk færdes mennesker. Holder man sig væk fra dem, så vil det ikke være strafbart at have sex, selv om man risikerer, at der kommer en hundelufter forbi. Dog er man så nødt til at indstille sine aktiviteter, hvis det sker.

Har man ikke mod på at begive sig ud i naturen, så kan haven hjemme i privaten også gøre det ud for et eventyr. Her gælder samme regler.

- De samme regler gælder på privat grund som på offentlig. Gør man noget, der kan krænke andre, og er der nogen at krænke, og det ved man nok bedst selv med egen have, vurderer Trine Baumbach.

Men om det skal være sex i det fri, man krydrer sommerferien med, er op til det enkelte par.

- Der er ingen, der siger, at man nødvendigvis skal sexe udenfor. Man kan bruge det som forspil, så selv hvis det ikke lykkes, eller man ikke er tryg ved at have sex i naturen, så kan man tage lysten, man opbygger, med hjem bagefter, forklarer Vivi Hollænder.

Fakta: det siger loven

Ordensbekendtgørelsen:

- Det er forbudt at udvise uanstændig eller anstødelig opførsel, der er egnet til at forulempe andre eller vække offentlig forargelse.

Straffeloven:

 

- Den, som ved uterligt forhold krænker blufærdigheden eller giver offentlig forargelse, straffes med bøde eller fængsel indtil fire år.

UDVID

 

Fakta: det siger loven

Ordensbekendtgørelsen:

- Det er forbudt at udvise uanstændig eller anstødelig opførsel, der er egnet til at forulempe andre eller vække offentlig forargelse.

Straffeloven:

 

- Den, som ved uterligt forhold krænker blufærdigheden eller giver offentlig forargelse, straffes med bøde eller fængsel indtil fire år.

/ritzau/FOKUS